Nieuws

Kinderen en ouders staan voor een belangrijke keuze: welke middelbare school gaat het straks worden?

Informatieavond Bonhoeffer College Enschede
Informatieavond Bonhoeffer College Enschede © RTV Oost / Sarah de Geest
Het duurt nog een paar maanden, maar toch zijn leerlingen van groep 8 en hun ouders er al druk mee: naar welke school gaan ze na de zomervakantie? Best een lastige beslissing, want de keuze is reuze. Gelukkig hebben de middelbare scholen hun open dagen waar ze zich van hun beste kant laten zien. En na een aantal jaren waar het vanwege corona behelpen was, kan iedereen nu gewoon op de oude manier op zoek naar een nieuwe school.
Zo was er op het Bonhoeffer College in Enschede een informatieavond. Het is natuurlijk een grote stap voor kinderen: van de basisschool naar de middelbare school. Dat blijkt ook wel als je er naar vraagt.
Kinderen bezoeken de informatieavond, op zoek naar een nieuwe school
Maar: het went! Een paar maanden na die overstap naar de middelbare school, weten de brugklassers van nu precies hoe het werkt. En dat mochten ze op de informatieavond ook vertellen aan de nieuwe kinderen.
Brugpiepers vertellen tijdens de informatieavond over hun ervaringen
Met al die open dagen en -avonden komt er een stortvloed van informatie op kinderen en ouders af. Waar moet je dan op letten? Hanna Beuling is onderwijsdeskundige en zij heeft voor kinderen en ouders een aantal tips.
Voor de kinderen:
• Domme vragen bestaan niet! Stel dus alle vragen die je hebt aan leerlingen tijdens de open dagen.
• Voel waar jij lekker door de gangen loopt, of je je op je gemak voelt bij de andere leerlingen en of jij jezelf in de toekomst daar rond ziet lopen.
• Zoek niet alleen informatie over het eerste jaar, maar ook over alle jaren daarna.
• Stel vragen over de dagelijkse praktijk: hoe ziet een schooldag eruit? Hoe ziet een les eruit? Hoe vaak heb je nu dat leuke vak?
Informatieavond Bonhoeffer College Enschede
Informatieavond Bonhoeffer College Enschede © RTV Oost / Sarah de Geest
En voor de ouders:
• Bereid je bezoek voor: bekijk de website, lees de schoolgids, praat met anderen erover en vraag naar hun ervaringen met die ene school.
• Bespreek met je kind eerst goed wat hij of zij nodig heeft en belangrijk vindt. Is dat allemaal te vinden op de school?
• Vraag hoeveel tijd er is voor de vakken en voor begeleiding? Sluit dit aan bij jouw kind?
• Vrienden gaan een belangrijke rol spelen, dus denk daar ook over na of bespreek dit met je kind en met andere ouders.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.