Nieuws

OM pakt 5 miljoen euro af van directeur Biodiesel Kampen die voor fraude is veroordeeld

Biodiesel Kampen
Biodiesel Kampen © RTV Oost
En weer moeten ze miljoenen euro's aftikken: Cees B. en zijn vrouw, veroordeeld voor grootschalige fraude bij het failliete Biodiesel Kampen, krijgen een rekening van 5 miljoen euro van het Openbaar Ministerie. Afgelopen week sloten beide partijen de deal. Eerder dit jaar eisten Shell 17 miljoen en de curator 11,3 miljoen euro van B.
Het is een begin, deze vijf miljoen euro. Het Openbaar Ministerie behandelt de zaak rond Biodiesel Kampen in twee onderzoeken, en in de zaak vandaag draait het volgens de officier van justitie om deze miljoenen. Een forse terugvordering, maar het komt nog niet in de buurt van de totale 59 miljoen euro die het OM opeist. "In dit geval is wat ons betreft voldaan aan de vordering van ontneming", sprak de officier tijdens de zeer korte zitting. De handtekeningen onder de deal zijn afgelopen week gezet, Cees. B. en zijn echtgenote zullen gaan betalen.
Ondertussen loopt parallel nog de tweede zaak, waarin het OM tientallen miljoenen euro's terugeist. Voor die zaak is nog geen datum ingepland.

Fraude met biodiesel

Zo'n zeventig miljoen euro winst zouden ze hebben gemaakt. Biodiesel Kampen, voormalig shirtsponsor van PEC Zwolle, verkocht niet duurzame brandstof toch als het duurdere biodiesel. Het bedrijf van Harderwijker B. werd gezien als belangrijke schakel in een internationale keten van biodieselfraude. Oud-directeur B. kreeg twee veroordelingen aan zijn broek van 20 en 24 maanden celstraf, waarvan de laatste in december 2021 werd uitgesproken. Ook enkele medewerkers werden schuldig bevonden.
Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van een criminele organisatie. Cees B., die in 2018 nog in de Quote 500 stond met een geschat eigen vermogen van 130 miljoen euro, stak het geld onder meer in panden in Ermelo en op Bonaire. In 2019 is Biodiesel Kampen failliet verklaard.

Miljoenen betalen

Schuldeisers stonden na de veroordelingen in de rij om geld terug te vorderen. Afgelopen jaar moest B. 11,3 miljoen euro betalen aan de curator. Drie maanden later kwam daar nog een bonnetje van Shell achteraan van 17 miljoen euro; ook die vordering wees de rechtbank toe.
Nu komt daar dus nog 5 miljoen euro bij voor de Nederlandse Staat. Eenvoudig zal de betaling overigens niet verlopen, verwacht het OM. Een deel van het geld staat op buitenlandse rekeningen. "Daar zal enige moeite voor gedaan moeten worden", zo stelde de officier. En deels moet het komen uit goederen waar beslag op is gelegd. "Maar daar hebben andere partijen ook beslag op gelegd."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.