Nieuws

Jongeren in Denekamp pikken lokale woningnood niet langer en voeren actie

"Hier staat niks te koop" jongeren Denekamp boos over woningnood
"Hier staat niks te koop" jongeren Denekamp boos over woningnood © rtvoost
Met de leuzen "Ben jij ook starter? Hier staat niks te koop” en “Hier had de jonker van 2030 kunnen wonen” vragen jongeren in Denekamp aandacht voor de woningnood in het dorp. Dit weekend zijn er rond de nieuwbouwlocatie van de Aldi meerdere protestspandoeken opgehangen. De jongeren zijn teleurgesteld dat er bijvoorbeeld geen starterswoningen boven het nieuwe winkelcomplex gebouwd worden. "Juist die zijn het hardste nodig."
Dat wekt niet alleen verbazing, maar ook onvrede. “Blijkbaar hebben ondernemers hier meer te vertellen dan de inwoners over de invulling van de geboortegrond”, zegt Jord Pool, die zelf naarstig opzoek is naar een betaalbare starterswoning in zijn geboortedorp. “Ik ben 27 en woon nog steeds bij mijn vader in huis."
Inmiddels zijn de spandoeken weggehaald, maar de boodschap moet blijven hangen aldus Nick Weusthof:
Jongeren in Denekamp pikken lokale woningnood niet langer en voeren actie
Jord wil heel graag in Denekamp blijven wonen vanwege het ‘ons kent ons’ dorpsgevoel. “In Denekamp heb je veel vriendengroepen die een hechte sociale kring vormen. Reden dat jongeren hier heel graag willen blijven wonen”. Maar dat is een bijna onmogelijke missie. Net als overal is ook in Denekamp de woningkrapte enorm. "Er staat heel weinig te koop of te huur en de woningen die er wel zijn, zijn vaak onbetaalbaar voor starters."

Dorpsgevoel belangrijk

Jord is als wagenbouwer verbonden aan carnavalsvereniging De Greune Köttelpeerkes, de vereniging die het afgelopen weekend het initiatief heeft genomen voor de ludieke actie. "Het is bedoeld als wake-up call voor de plaatselijke politiek", zegt voorzitter Nick Weusthof. “We zijn met zo'n 2100 jeugdleden de grootste jongerenvereniging in de regio en voelen ons min of meer verplicht om voor dit probleem aandacht te vragen. We merken dat de woningkrapte onder onze leden een groot probleem is. Met name jongeren in de leeftijd van 24 tot 27 jaar zijn vaak naarstig opzoek naar betaalbare woonruimte in de buurt."
Ludieke spandoeken actie vraagt aandacht voor woningnood jongeren Denekamp
Ludieke spandoeken actie vraagt aandacht voor woningnood jongeren Denekamp © Rtvoost
Omdat de carnavalsvereniging ieder jaar op ludieke wijze belangrijke heikele politieke kwesties aankaart, was de keuze volgens de voorzitter dit jaar snel gemaakt. "Het afblazen van de bouw van starterswoningen boven de Aldi zien we echt als een gemiste kans voor Denekamp. We willen met het ophangen van de spandoeken een tegengeluid laten horen.”

Ludieke actie

“Zie het vooral wel als een ludieke noodkreet", vult Jord Pool aan. “Want meer dan dat is het niet. We zijn een carnavalsvereniging en gaan ons niet actief bemoeien met de politiek. Maar dat het probleem hier in Denekamp meer aandacht verdient is duidelijk. Als je het dorp op termijn leefbaar wil houden moet er snel wat gebeuren aan de woningkrapte voor jongeren”, aldus Jord.
De spandoeken die afgelopen vrijdag zijn opgehangen, waren het hele weekend zichtbaar en zijn inmiddels weer weggehaald. “We hebben al veel positieve reacties gehad", zegt Nick Weusthof. “Ook de oudere garde in Denekamp doet de duim omhoog bij het lezen van de noodkreet. Het probleem leeft in het dorp en verdient met het oog op de toekomst volgens veel inwoners meer politieke aandacht dan nu het geval is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.