Nieuws

VIDEO | Oost op het Asfalt: een zebrapad, waar was dat ook alweer voor bedoeld?

Een zebrapad? Niet alle weggebruikers lijken bekend met dit fenomeen...
Een zebrapad? Niet alle weggebruikers lijken bekend met dit fenomeen... © RTV Oost
Een zebrapad? Waar was dat ook alweer voor bedoeld? Dit gezinnetje in Deventer dat denkt via het zebrapad veilig over te kunnen steken, komt in ieder geval van een koude kermis thuis.
In deze aflevering van Oost op het Asfalt aandacht voor het fenomeen zebrapad. Of voetgangersoversteekplaats, zoals het formeel heet. Ooit bedacht zodat wandelaars probleemloos kunnen oversteken. En waarvoor het als weggebruiker verplicht is om te stoppen zodra een wandelaar een eerste voet op dat zebrapad zet of daartoe aanstalten maakt.
Niet alle weggebruikers lijken bekend met het fenomeen zebrapad.
En dus zou je ook verwachten dat de automobilisten op de IJsselkade halt houden zodra dit gezin probeert veilig aan de overkant van de straat te komen. Maar niets daarvan...

Deksel op de neus

Op beelden - toegestuurd door een automobilist met dashcam - is te zien hoe het gezin tot tweemaal toe het deksel op de neus krijgt. Het is in eerste instantie een scooterrijder die verzuimt de wandelaars voorrang te verlenen en onbehouwen door jakkert. Als het gezin vervolgens al op het zebrapad staat, moet het zelfs even inhouden omdat een vrachtwagenchauffeur eveneens doodleuk doorrijdt. Daar waar andere automobilisten overigens wél keurig stoppen.
"Gezien de snelheid van de vrachtwagen is het maar de vraag of de chauffeur het zebrapad überhaupt heeft gezien", aldus de bestuurder van de auto met dashcam.
Maar goed, een ieder die weleens heeft geprobeerd om via een zebrapad de weg over te steken, weet dat het levensgevaarlijk is om blindelings erop te vertrouwen dat automobilisten keurig stoppen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zullen we maar zeggen.

Toesturen video

RTV Oost besteedt in de rubriek Oost op het Asfalt aandacht aan opmerkelijke situaties in het Overijssels verkeer. Gevaarlijke situaties, agressie onder automobilisten. Maar het mogen ook grappige, kolderieke taferelen zijn.
Zie deze pagina voor het toesturen van video's.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.