Nieuws

Menstruatiespreekuur voor Zwolse studenten: "Het taboe rondom menstrueren is zo groot"

De Social Hub op het Deltion College in Zwolle heeft gisteren een menstruatiespreekuur georganiseerd. Een moment waarop studenten en docenten van de school al hun vragen kunnen stellen over menstruatie. "Ons doel is het taboe rond de menstruatiecyclus te doorbreken."
Vanuit de studentenraad onstond het idee van dit initiatief. "Een student hier op school heeft ervoor gezorgd dat er gratis menstruatieproducten verkrijgbaar zijn voor alle leerlingen die ze nodig hebben", zegt Gerdien van den Brink, coördinator van de Social Hub.
De zogeheten 'Hub' is een plek waar studenten samen komen en met coördinatoren activiteiten organiseren. Van den Brink: "Deze studente wilde dat er meer werd gedaan om het taboe rondom menstruatie te doorbreken. Daarom organiseren wij nu dit inloopuur in samenwerking met het bedrijf Fentalks."
Er hangt zo'n taboe rondom menstruatie. Het is maar bloed.
Studente Deltion College

Voorlichtingen

Fentalks is opgericht door Zwollenaar Ferna Jalink: "Samen met de Social Hub willen we het kennisniveau van de menstruatiecyclus hoger te krijgen. Rondom dit onderwerp zijn nu nog erg veel taboes."
"Voor veel mensen die menstrueren is het nog steeds erg lastig om aan te geven dat ze hinder hebben van de cyclus. Hierdoor blijven ze vaker thuis, melden zich ziek en blijven ze weg van sociale activiteiten. Ook is het voor veel menstruerende mensen te duur om menstruatieproducten aan te schaffen", zegt Jalink.
"Ik vind het niet meer van deze tijd dat je door iets wat natuurlijk is, dat bij je lichaam hoort, achterloopt op mensen die niet menstrueren. Bijvoorbeeld doordat je je schoolwerk niet kan maken of te weinig geld hebt om menstruatieproducten te kopen. Ik denk dat het overbrengen van kennis, zoals hier bij jonge mensen, een begin kan zijn om het taboe rondom de menstruatiecyclus te doorbreken,"

Reacties studenten

Studenten op de school reageerden positief op het inloopuur. "Het is goed dat onze school dit organiseert. Om me heen merk ik dat veel mensen er niet echt over durven te praten. Het vragen naar een tampon vinden veel mensen al heel erg ongemakkelijk", zegt een student.
Een andere student zegt: "Er hangt zo'n taboe rondom menstruatie. Het is maar bloed. Iedereen heeft het. Ik hoop dat dit bespreekbaarder kan worden gemaakt".
De leerlingen van het Deltion College krijgen een boekje over de menstruatiecyclus gemaakt door Fentalks. Daarnaast is er voor iederen een pakketje met duurzame menstruatieproducten te krijgen.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Gratis menstruatie pakketje.
Gratis menstruatie pakketje. © RTV Oost

Vervolg

Ondanks de lage drempel werd het inloopuur niet druk bezocht. "We merken dat veel studenten het nog erg spannend vinden om naar binnen te komen lopen. Dit maakt voor ons wel duidelijk dat we vaker zulke activiteiten moeten organiseren", aldus Van den Brink.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.