Nieuws

Streekvervoer komt week stil te liggen door staking chauffeurs

Hoofdkantoor streekvervoerder Keolis in Deventer
Hoofdkantoor streekvervoerder Keolis in Deventer © RTV Oost
De FNV heeft een nieuwe staking uitgeroepen in het streekvervoer. Vanaf volgende week maandag zullen chauffeurs van streekvervoerders hun werk voor vijf dagen achtereen neerleggen. Dat betekent dat er de hele week in Overijssel geen streekbussen rijden.
Aanleiding voor de meerdaagse staking is de weigering van werkgevers om te praten over de looneisen van werknemers in een nieuwe cao. Vakbond FNV had een ultimatum gesteld, nadat eerdere gesprekken op niks uitliepen. De werkgevers in het streekvervoer gingen niet in op het ultimatum, dat vanmiddag om twaalf uur afliep.

Blokkeren

Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer, is teleurgesteld in de houding van werkgevers: "En weer laten werkgevers hun werknemers in de kou staan. Ze blijven een goede cao blokkeren die zorgt voor een beter inkomen en lagere werkdruk voor chauffeurs."
Het gevolg is dat medewerkers zich genoodzaakt zien om volgende week, vanaf 6 februari, vijf dagen het werk neer te leggen. "De chauffeurs kunnen niks anders meer dan staken om van zich te laten horen. Dat doen ze liever niet, want ze willen liever reizigers en passagiers vervoeren. Dat ze toch in staking gaan, zegt hoe ernstig de situatie is", aldus Van der Gaag.

Werkdruk torenhoog

Door de hoge inflatie komen de chauffeurs volgens de vakbond amper rond van hun huidige salaris. Daar komt bij dat door personeelstekort de werkdruk volgens hun torenhoog is, waardoor een op de vijf chauffeurs ziek is, wat weer voor meer werkdruk zorgt.
In het ultimatum eiste de FNV naast een loon gelijk aan de inflatie, meerdere maatregelen om de werkdruk te verlagen. Van der Gaag: "Wij willen afspraken maken over werkdruk verlagende maatregelen om de steeds krappere rijtijden tegen te gaan. Daarnaast moet er gekeken worden naar meer regelmaat in de roosters, zodat er een betere verdeling van werk- en rustdagen komt. Ook moeten de voorstellen van werkgevers over een verder gaande flexibilisering van werknemers van tafel. De rek is eruit."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.