Nieuws

Forse groei aantal nieuwbouwwoningen in Overijssel

Nieuwbouw in Overijssel: 4.000 woningen erbij in 2022
Nieuwbouw in Overijssel: 4.000 woningen erbij in 2022 © RTV Oost
De woningbouw maakte vorig jaar een forse tussensprint in Overijssel. Bijna vierduizend nieuwbouwwoningen (3.900) konden worden toegevoegd aan de bestaande woningvoorraad in de provincie, die daarmee in 2022 met 0,8 procent werd uitgebreid. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De groei van de provinciale woningvoorraad loopt daarmee in de pas met de landelijke groei, die uitkomt op 0.9 procent. In totaal kreeg heel Nederland er afgelopen jaar 74.000 nieuwbouwwoningen bij. Daarmee komt de totale woningvoorraad in ons land op 8,1 miljoen huizen.
De komende jaren wil het kabinet het tempo van de woningbouw verhogen. De overheid mikt op 100.000 woningen erbij in 2024.
De toename van het aantal nieuwbouwwoningen is de grootste van de afgelopen tien jaar, maar werd al ingezet in de twee jaren daarvoor toen in 2020 en 2021 flink meer vergunningen voor woningbouw werden verleend. Het jaar 2019 kende daartegen een forse afname in het aantal verleende bouwvergunningen.

Bevolkingsgroei

De provincie met relatief de sterkste groei in aantallen woningen is Flevoland. De bestaande woningvoorraad nam er door nieuwbouw met 1,6 procent toe. Niet geheel toevallig is Flevoland de provincie met de sterkste bevolkingsgroei.
De meeste nieuwbouwhuizen kregen vorig jaar een plek in Amsterdam: 6.800 woningen. In de hoofdstad staan nu 475.00 woningen en is daarmee de gemeente met grootste woningvoorraad.

Waddeneiland

Relatief de meeste woningen erbij kreeg Vlieland. Er werden op het Waddeneiland 42 woningen gebouwd. Daarmee groeide de woningvoorraad met 7 procent naar 640 woningen.

Dalfsen en Hardenberg

In Overijssel zijn Dalfsen en Hardenberg de gemeenten met de grootste toename van de lokale woningvoorraad: beiden scoren 1,6 procent.
In het kielzog volgen Zwartewaterland en Kampen met een groei van het aantal woningen met respectievelijk 1,4 en 1,2 procent. Ook Ommen, Raalte en losser doen het goed met 1,0 procent. De meeste trage groeiers in Overijssel zijn Hellendoorn met 0.2 procent, Borne met 0,3 procent en verrassend genoeg provinciehoofdstad Zwolle met 0.3 procent.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.