Nieuws

Pro-Russische hackers dreigen met digitale aanval op ziekenhuis MST Enschede

Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede
Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede © RTV Oost
Het MST lijkt doelwit te zijn van de Pro-Russische cybercriminele groep Killnet. De organisatie legde de website van Universitair Medisch Centrum Groningen plat en lijkt nu zijn pijlen te richten op het ziekenhuis in Enschede. Dat blijkt uit een screenshot van een chat dat RTL Nieuws deelt.
Een woordvoerder van MST zegt dat het ziekenhuis op de hoogte is gebracht door Z-Cert, een samenwerkingsverband van ziekenhuizen voor digitale beveiliging. "We hebben extra voorzorgsmaatregelen genomen en zijn druk aan het monitoren."

Meerdere ziekenhuizen

Op het Telegram-kanaal van de groep gaat een grote lijst met Nederlandse en buitenlandse ziekenhuizen rond, schrijft NOS. Vooralsnog lijkt de UMCG-website als enige van die lijst daadwerkelijk getroffen te zijn.
Door de aanval is de website van het ziekenhuis slecht bereikbaar. Het Elektronisch Patiëntendossier en de website waar patiënten informatie uit hun dossier kunnen inzien, is niet getroffen.

Telegram

Naast ziekenhuizen in Nederland staan ook zorginstellingen in Scandinavië, Polen, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland op de lijst. "Het is heel eenvoudig", schrijft de oprichter van Killnet op zijn Telegram-kanaal. "We slopen de medische instellingen in deze landen voor ondersteuning van de nazi's in Oekraïne."
Killnet valt de afgelopen tijd vaker organisaties aan in landen die wapens aan Oekraïne leveren. Ook in Duitsland waren de afgelopen dagen organisaties doelwit van DDoS-aanvallen, maar tot grote problemen heeft dat daar niet geleid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.