Nieuws

Kwaadspreker moet cel in als hij blijft schrijven over ex Sanderink

Brigitte van Egten krijgt wederom gelijk van de rechtbank in Almelo
Brigitte van Egten krijgt wederom gelijk van de rechtbank in Almelo © Arnoud de Vries / RTV Oost
Kwaadspreker Henrie Kamps moet stoppen met het tikken van negatieve verhalen over Brigitte van Egten op zijn websites. Dat oordeelde de rechter eerder al op straffe van dwangsom, nu is de dreiging dat Kamps in de cel belandt als hij doorgaat. "Dit komt zelden voor."
Ondanks een veroordeling en een dwangsom van één miljoen euro, bleef Henrie Kamps negatieve verhalen verspreiden over Brigitte van Egten op zijn websites. Omdat de dwangsom niet betaald wordt, eiste de ex van Gerard Sanderink twee weken geleden in de rechtbank van Almelo dat Kamps een celstraf boven het hoofd komt te hangen. Ze ziet het als enige mogelijkheid om Kamps te laten stoppen, en de rechter gaat daar vandaag in mee, zo blijkt uit het vonnis.
Als Kamps - die erkent betaald te zijn door Gerard Sanderink, maar betwist dat deze betalingen te maken hadden met zijn verhalen over Van Egten - negatieve verhalen over Van Egten publiceert, levert hem dat per overtreding een celstraf van 30 dagen op, met een maximum van één jaar. Ook volgens de rechter zijn er geen andere mogelijkheden om Kamps te laten stoppen. De looptijd van het vonnis is één jaar; dat is minder dan waar de advocaat van Van Egten, Paul Tjiam, om vroeg. Hij wilde graag dat de lijfsdwang, zoals de juridische term luidt, vijf jaar boven het hoofd van Kamps zou hangen.

'Bijzondere uitspraak'

Desondanks is Tjiam tevreden met de uitspraak. "Dit is een bijzondere uitspraak, want het komt zelden voor dat een rechter lijfsdwang uitspreekt. In dit geval is Kamps te ver gegaan tegen mijn cliënte en zal hij zich hopelijk in de toekomst twee keer bedenken voordat hij zich negatief over haar uitlaat.”
Brigitte van Egten is de voormalig partner van ondernemer Gerard Sanderink. Sinds de beëindiging van de relatie en de start van een nieuwe relatie met Rian van Rijbroek, regent het ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van Van Egten. Zij vecht dat regelmatig aan in de rechtbank, met succes.

Ongefundeerde beschuldigingen

Porno-activiteiten, fraude, drugscriminaliteit, omkopen van rechters, diefstal en het laten saboteren van de remmen van een auto. Het is slechts een deel van de ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van Van Egten. Die kwamen eerst vooral uit het kamp van Sanderink, maar sinds afgelopen zomer verschenen ze ook op enkele websites van Kamps. Net als passages uit een door de rechter verboden rapport vol ongefundeerde beschuldigingen, en gedeeltes uit haar verklaring bij de FIOD over een onderzoek naar steekpenningen bij Strukton.
Afgelopen zomer oordeelde de rechter al dat dit moest stoppen. Maar een dwangsom van 50.000 euro per gemaakte overtreding hielp niks: Kamps ging door tot het maximum van één miljoen euro, maar betaalt niet.

Inzage in vermogen

Het is daarom dat de rechter ook vonnist dat Kamps binnen een week inzage moet geven in zijn vermogen, en waar zich dat bevindt. Naar eigen zeggen heeft hij bijvoorbeeld in Istanbul een appartement. Om te voorkomen dat Kamps ook dit vonnis naast zich neerlegt, wilde Van Egten ook op dit onderdeel een dreiging van een celstraf voor Kamps. Maar daar gaat de rechter nu niet in mee. Hij krijgt eerst de kans om zich aan dit vonnis te houden. Daarvoor moet hij het volgende met Van Egten delen: het saldo van zijn binnen- en buitenlandse rekeningen delen, al zijn inkomstenbronnen en een overzicht van alle objecten, goederen of bijvoorbeeld crypto met een waarde van meer dan duizend euro.
De door Kamps gepubliceerde artikelen zijn excessief en onnodig grievend voor Van Egten
Rechtbank

Persvrijheid?

Kamps beriep zich tijdens de zaak onder andere op de persvrijheid. Hij noemt zichzelf journalist, en daar gaat de rechter in mee. Maar verwijzen naar die vrijheid, evenals de vrijheid van meningsuiting, gaat in dit geval niet op, zo luidt het oordeel. "Het onthullen van maatschappelijke misstanden speelt hier niet, en ook Kamps zegt dat het in de kern gaat om een privésituatie. Dus zijn de door Kamps gepubliceerde artikelen excessief en onnodig grievend voor Van Egten."

Correspondentie met Sanderink

Voor Van Egten levert de zaak naast inzage in het vermogen van Kamps, mogelijk ook nog interessante documenten op voor andere rechtszaken, tegen Sanderink en zijn vrouw Rian van Rijbroek. Kamps moet binnen een week namelijk ook zijn correspondentie met die twee (of door hen gemachtigde personen) delen met Van Egten. Op die manier moet de ex van Sanderink inzage krijgen in de rol die de Twentse ondernemer en Van Rijbroek hebben gespeeld bij betalingen en opdrachten richting Kamps.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.