Betaald voetbal

Koploper PEC Zwolle wint inhaalduel bij Roda JC

PEC Zwolle heeft geen fout gemaakt op bezoek bij Roda JC. In Kerkrade boekte de koploper van de Keuken Kampioen Divisie alweer de negende zege op een rij. Het inhaalduel eindigde in 1-2.
De wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion stond eigenlijk halverwege december op de rol, maar Koning Winter sloeg destijds genadeloos toe in het zuiden van het land. De vorst zorgde voor een bevroren veld en maakte voetballen onmogelijk.

Veel veranderd

Ruim een maand later is er veel veranderd bij PEC. In plaats van jager is de club uit de provinciehoofdstad prooi geworden. Het heeft deels te maken met de bedroevende jaarstart van titelconcurrent Heracles. De achterstand met de Almeloërs is weggepoetst en omgezet in negen punten voorsprong - al heeft Heracles nog wel een wedstrijd tegoed.

Van den Belt

Wel ongewijzigd is de bloedvorm van Thomas van den Belt. De defensieve middenvelder (!) maakte tegen Roda alweer zijn tiende doelpunt van het seizoen. In Rotterdam-Zuid werd ongetwijfeld gelachen als een boer met kiespijn. Met de 0-2 in Kerkrade is Van den Belt zeker niet goedkoper geworden voor het geïnteresseerde Feyenoord.

Financiën

PEC kan een eventuele transfersom uit De Kuip goed gebruiken. De club maakte maandagochtend de jaarcijfers bekend. Voor dit seizoen wordt vooralsnog een (fors) negatief resultaat verwacht van 3,5 miljoen euro. Waar trainer Dick Schreuder vanavond nogmaals liet weten ervan uit te gaan dat Van den Belt 'gewoon' blijft, zal de clubleiding sportieve en financiële ambities ongetwijfeld tegen elkaar opwegen.

Dubbele cijfers

Dat de indrukwekkende cijfers van Van den Belt eerder passen bij een spits, bevestigde Lennart Thy vanavond andermaal. De centrumaanvaller wees PEC na een halfuur voetbal de juiste richting tegen de nummer acht van de KKD. Ook Thy belandde met zijn goal in de dubbele cijfers. Wel vergat hij vlak voor de rust de genadeklap uit te delen.
Ook Lennart Thy (r) maakte zijn tiende van het seizoen
Ook Lennart Thy (r) maakte zijn tiende van het seizoen © Orange Pictures

Spannend

De misser van de Duitse aanvalsleider bleef uiteindelijk zonder gevolgen. Roda kende nog wel een korte opleving en maakte het met de 1-2 van Hartjes toch nog onnodig spannend. Wat heet, het ging zelfs bijna mis voor PEC. In de blessuretijd voorkwamen de paal en ijzersterk keeperswerk van keeper Jasper Schendelaar de gelijkmaker.
De lijstaanvoerder ging al vroeg in de spaarstand en dit werd niet afgestraft door de Limburgers. Welkome rust voor PEC, dat tegen Roda voor de zesde keer in 24 dagen aan de bak moest.

Jong Ajax

Het gas kan er voor nu even af in het moordende schema. Pas over een week hoeft PEC opnieuw in actie te komen. Dan reist het elftal van Schreuder af naar Amsterdam voor een uitduel met Jong Ajax. De verwachting is dat dan ook captain Bram van Polen - die vandaag nog te veel last had van zijn onderrug - terugkeert in de basis.
Roda JC - PEC Zwolle 1-2
0-1 Thy (32)
0-2 Van den Belt (37)
1-2 Hartjes (73)

Arbiter:

Dieperink
Geel:
D. Van den Berg
Roda JC: Nicolas; Reith, Röseler (Mpie/90+1), Lambrix (Joppen/80), Douglas; Hartjes, Bijleveld (Mallahi/80), Ouaissa (Vossebelt/62); Van der Heide (Postema/62), Vente, Limbombe
PEC Zwolle: Schendelaar; Kersten (R. Van den Berg/68), Beelen, Van Hintum; Chirino, Van den Belt, D. van den Berg, Lagsir (Tutuarima/78); Thomas (Huiberts/68), Taha (Kastaneer/68); Thy

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.