Nieuws

Minister van Justitie heeft begrip voor Almelose aanpak online oproerkraaiers

Het stadhuis van de gemeente Almelo.
Het stadhuis van de gemeente Almelo. © ANP
Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid begrijpt dat gemeenten op zoek gaan naar manieren om de openbare orde te handhaven 'als de oorzaak is gelegen in online gedragingen'. Dat zegt de minister in antwoord op Kamervragen over de manier waarop de gemeente Almelo online oproerkraaiers de mond wil snoeren. De minister stelt wel als voorwaarde dat de (grond)wettelijke kaders in acht worden genomen.
Begin december maakte Almelo bekend als eerste gemeente de online openbare ordeverstoring vast te leggen in lokale regelgeving. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat oproerkraaiers op sociale media anderen mobiliseren tot ongeregeldheden in de gemeente.

Juridische onduidelijkheden

In haar antwoord op Kamervragen van D66 geeft de minister aan dat een digitaal gebiedsverbod lijkt te impliceren dat iemand zich niet online mag begeven. "Ik constateer ook dat er nog juridische onduidelijkheden bestaan over het in te zetten instrumentarium. De burgemeester van Almelo heeft mij laten weten dat de reikwijdte van artikel 2:1b van de APV van Almelo zich beperkt tot online uitingen die kunnen leiden tot fysieke verstoringen van de openbare orde binnen de gemeentegrenzen van Almelo."
De minister stelt dat het aan de gemeenteraad van Almelo is om de APV vast te stellen. "Dat betreft een lokale aangelegenheid. Mij past dus een mate van terughoudendheid om te oordelen over deze specifieke APV van de gemeente Almelo."

Begrip voor gemeenteraden

Op de vraag of de minister verwacht dat meer gemeenten een online gebiedsverbod naar Almeloos voorbeeld zullen toevoegen aan de APV, is de minister duidelijk. "Het is begrijpelijk dat gemeenteraden verkennen of de algemene plaatselijke verordening (APV) mogelijkheden biedt om de problematiek, voor zover zij die aanwezig achten, van fysieke verstoringen van de openbare orde in een gemeente online beginnen."
Burgemeester Gerritsen reageerde via Twitter op de antwoorden van de minister. "Vrije meningsuiting is geen dekmantel voor oproepen tot rellen", aldus de burgemeester over de 'heldere beantwoording' van de Kamervragen door de minister.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.