Nieuws

Vanaf vandaag kan je inchecken met je pinpas bij NS, maar hoe werkt dat?

Vanaf 31 januari kun je bij de NS inchecken met je bankpas.
Vanaf 31 januari kun je bij de NS inchecken met je bankpas. © ANP
Ken je dat? Iets te laat van huis vertrokken, waarschijnlijk haal je de trein nog net. Of toch niet, want het mag niet te druk zijn bij de kaartautomaat op het station. Want dan zou die trein weleens voor je neus kunnen vertrekken. Vanaf vandaag hoeft dat je niet meer te overkomen. Nadat de afgelopen maanden een pilot heeft gedraaid, kun je vandaag met je pinpas inchecken.
In- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditcard is een nieuwe betaalvorm die de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink invoeren onder de overkoepelende naam OVpay. Translink is het bedrijf dat alle ov-chipkaart transacties voor het openbaar vervoer in Nederland verwerkt. Naar verwachting is het nieuwe in- en uitchecken eind maart mogelijk in het hele OV.

Hoe werkt dat dan?

"In- en uitchecken voor de trein is vanaf vandaag net zo makkelijk en snel als het contactloos afrekenen van boodschappen. Het draait om gemak. Zo kun je zonder eerst een kaartje te moeten kopen, gebruikmaken van de trein", vertelt Tjalling Smit, lid Raad van Bestuur van NS.
Het kan met de pinpas uit de portemonnee of de betaalpas op de mobiel. Bij het inchecken hou je de pas of mobiel bij de kaartlezer. Dat doe je opnieuw bij het uitchecken en de reis is betaald.

Prijs

De prijs van een reis die wordt ingecheckt met een betaalpas is gelijk aan de prijs van een reis met een OV-chipkaart vol tarief tweede klas. De kosten van gemaakte reizen worden per dag bij elkaar opgeteld en zijn de volgende dag voor de reiziger zichtbaar op het betaaloverzicht van de bank of creditcardverstrekker.
“We willen reizigers hiermee een extra keuze bieden om nog gemakkelijker met het OV te reizen", zegt NS-bestuurder Smit.

Station Kampen-Zuid

Dat het werkt om reizigers over de streep te trekken nog sneller de trein te pakken, blijkt al op de eerste dag. Op station Kampen-Zuid staan in alle vroegte twee vrouwen om de trein naar Schiphol te pakken. "We gaan vandaag naar Spanje. Toen ik hoorde dat je geen OV Chipkaart meer nodig hebt om de trein te nemen, maar dat je gewoon met je bankpas kan reizen, dacht ik: meteen doen! Ik ga anders nooit met de trein, maar nu dus acuut", verzekert het tweetal.
Maar met meeste mensen die rond acht uur 's morgens het station in Kampen-Zuid binnen komen lopen, zijn vaste reizigers en blijven ook nu gewoon gebruik maken van hun OV-abonnement.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.