Nieuws

Bruidsreportages en andere fotoshoots in de natuur niet langer overal gratis

De heide in bloei, een populaire plek voor bruidsreportages.
De heide in bloei, een populaire plek voor bruidsreportages. © RTV Oost
Bruidsreportages en andere fotoshoots in de natuur zijn niet langer op iedere plek gratis. Natuurmonumenten vraagt vanaf 1 maart - de start van het broedseizoen - een financiële vergoeding voor fotoshoots in natuurgebied Het Buurserzand bij Haaksbergen. Wie de nieuwe regels aan de laars lapt, krijgt een tijdelijk gebiedsverbod met daar bovenop een geldboete van circa 100 euro.
De nu afgekondigde maatregel geldt voor Het Buurserzand, het heidegebied tussen Haaksbergen en Buurse, met onder meer de onder fotografen razend populaire monumentale boerderij annex los hoes De Bommelas.
Gezien de toenemende drukte in natuurgebieden is het echter de verwachting dat het aantal locaties, waar voor een professionele fotosessie moet worden betaald, de komende jaren alleen maar zal toenemen.

De tarieven

Natuurmonumenten vraagt voortaan voor bruidsreportages in Het Buurserzand aan niet-leden vijftig euro per sessie. Voor wie vaker foto- en/of videoreportages in de natuur maakt, loont het om lid te worden van de natuurorganisatie. Leden betalen namelijk slechts dertig euro per shoot, zo kondigt Natuurmonumenten op de eigen website aan.

Commerciële partijen

De nieuwe regel geldt overigens alleen voor commerciële partijen. Foto- en videografen die hobbymatig bruidsparen op de gevoelige plaat willen vastleggen, hoeven niet in de buidel te tasten.
Natuurmonumenten is trouwens niet de enige natuurbeheerder die een financiële vergoeding vraagt voor een commerciële foto- of filmsessie. Staatsbosbeheer kent een dergelijke regeling al langer. Landschap Overijssel daarentegen wil de natuur gratis beschikbaar houden.

Toestemming vragen

Natuurmonumenten kent al sinds enkele jaren een zogeheten toestemmingenbeleid voor de 110.000 hectare natuurgebied die het door het hele land beheert. Dat beleid is in het leven geroepen voor commerciële partijen. Variërend van reclamebureaus die commercials opnemen tot honden-uitlaatservices, maar bijvoorbeeld ook organisatoren van yoga-sessies.
Met dergelijke partijen worden dan afspraken gemaakt over tijdstippen en een financiële vergoeding, aldus persvoorlichter Fred Prak in een toelichting.

Schouder aan schouder

Per 1 maart moet er straks ook voor professionele fotosessies in Het Buurserzand worden betaald. Natuurmonumenten gebruikt de opbrengsten niet alleen voor natuurbeheer, maar de regel is ook ingesteld om te voorkomen dat bepaalde natuurgebieden overvol raken, bijvoorbeeld doordat zich meerdere bruidsparen tegelijk melden.
"Op sommige plekken staan bruidsparen elkaar soms haast te verdringen. Staan bij wijze van spreken schouder aan schouder", zegt woordvoerder Fred Prak. "Met name rond kastelen en op landgoederen. En De Bommelas in Het Buurserzand is ook zo'n plek. Dat is niet leuk voor de fotografen en al helemaal niet voor de bruidsparen. We gaan heus niet overal slagbomen of toegangshekken neerzetten, maar we willen de drukte gewoon meer reguleren."

Op de bon

Het zijn de boswachters en boa's, de buitengewone opsporingsambtenaren belast met toezicht en handhaving van natuurwetgeving, die controle houden op illegale trouwreportages en eventuele overtreders op de bon slingeren. De boete bedraagt circa 100 euro.
De zegsman laat weten dat Natuurmonumenten geen overzicht heeft als het gaat om de locaties in Overijssel, waarvoor een 'fotovergoeding' geldt. "Dat kan per gebied verschillen. Mensen die foto's willen maken, doen er daarom volgens de zegsman verstandig aan dit vooraf te checken. "Dat kan via de contactadressen die per regio op onze website staan vermeld."

Confetti strooien

Natuurmonumenten waarschuwt overigens dat de gezelschappen zich wel aan de huisregels moeten houden. Zo is het niet toegestaan confetti, rijst of bloedblaadjes te strooien. Ook niet als er wordt opgeruimd. "Dit verteert slecht en is schadelijk voor de natuur." Ook het afsteken van rookfakkels of vuurwerk is uit den boze.
Fotografen kunnen een dagdeel boeken en hebben daarmee de garantie dat ze op dat tijdstip als enige in het Buurserzand zijn. Er zijn twee tijdslots per dag. Overgemaakt geld wordt niet teruggestort. Wie besluit de bruidsreportage vanwege bijvoorbeeld slecht weer af te gelasten, heeft pech gehad en is z'n geld kwijt.
Natuurmonumenten heeft door heel Overijssel natuurgebieden: van het Buurserzand bij Haaksbergen, het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug (Holterberg), het Beneden-Dinkeldal bij De Lutte tot delen van het Nationaal Park Weerribben-De Wieden bij Giethoorn.

Staatsbosbeheer

Woordvoerder Iemke Boerma van Staatsbosbeheer - met 270.000 hectare bos de grootste natuurbeheerder in ons land - laat weten dat SBB al sinds enkele jaren een dergelijke regeling kent. "Niet voor de minder drukke gebieden. En bruidsparen die ergens op een paadje een leuke trouwfoto willen laten maken, kunnen dat probleemloos doen. Maar het gaat puur om de populairdere locaties. Hotspots als de Schoorlse Duinen en het Landgoed Elswout bij Haarlem. Daarvoor brengen we een vergoeding in rekening van 75 euro voor administratiekosten en vervolgens 75 euro per uur."
Voor grotere commerciële partijen gelden echter andere tarieven. "Als we te maken hebben met grote commerciële klussen dan maken we specifieke afspraken over die vergoeding."

Landschap Overijssel

Directeur Michael Sijbom van Landschap Overijssel (60 gebieden in de provincie, goed voor circa 6.000 hectare) laat in een reactie weten dat deze organisatie niet overweegt om een financiële vergoeding te vragen. "Natuur willen we gratis houden. Wél hebben we een aantal fotohutten op mooie plekken die men kan huren. Maar dit geeft wel aan dat we als natuurorganisaties goed moeten nadenken hoe we aan onze inkomsten komen. Natuurbeheer is niet gratis en wordt maar ten dele door de overheid vergoed."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.