Nieuws

Beschadigde monumentale muur Joodse begraafplaats Almelo wordt hersteld

De monumentale muur van de begraafplaats.
De monumentale muur van de begraafplaats. © Stichting Instandhouding van de Joodse Begraafplaats in Almelo
De monumentale muur en aula van de Joodse begraafplaats in Almelo gaan hersteld worden. De stichting die de begraafplaats in stand wil houden heeft voldoende geld hiervoor bij elkaar gekregen.
De begraafplaats raakte op 5 september 2021 zwaar beschadigd. Takken van één van de monumentale treurbeuken braken af en kwamen op de muur terecht. Hierdoor raakte niet alleen driekwart van de monumentale muur beschadigd, maar liep het metarehuisje (aula) ook schade op.
“Wij stonden voor een enorme uitdaging, want naast de schade op de begraafplaats, was ook het zo kenmerkend aanzicht van de Joodse Begraafplaats verdwenen. Daarom ben ik zeer dankbaar dat het herstel nu is begonnen en dat dit rijksmonument voor de stad Almelo blijft behouden”, aldus Eléon de Haas, voorzitter van de stichting Instandhouding van de Joodse Begraafplaats te Almelo.
Naast de verzekering hebben onder andere de provincie en de gemeente Almelo een bijdrage gedaan. De herstelwerkzaamheden zijn inmiddels begonnen. Voor de bouwvak moet alles gereed zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.