Nieuws

Politie Oost-Nederland zoekt collega's zónder politiediploma: "Deze banen zijn te onbekend"

Samen met zo'n 200 anderen bezoekt Mirte uit Vasse de banenmarkt van de politie
Samen met zo'n 200 anderen bezoekt Mirte uit Vasse de banenmarkt van de politie © RTV Oost / Marcus Ganzevles
Politiewerk doen zonder dat je daar een politiediploma voor hoeft te hebben. Het kan, maar dat weten maar weinig mensen, merken ze bij politie Oost-Nederland. En dus organiseerde de organisatie deze week voor het eerst een banenmarkt, voor zo'n 160 bezoekers. Waaronder Mirte uit Vasse: "Het blijft toch altijd kriebelen, politiewerk."
De meldkamer, het arrestantencomplex, tussen de wapens: op vele plekken werken politiemensen die nooit de politieopleiding hebben gevolgd. Vraag het de medewerkers en ze zullen zeggen dat zij het belangrijkste werk doen binnen de politie. De achterkant van het werk op straat. Maar de diensten kampen met een gebrek aan bekendheid, waardoor vacatures soms moeilijk in te vullen blijken. En dus zet de politie voor het eerst de deuren open voor vele potentieel nieuwe collega's.

Toelatingstoets

Samen met Mirte Lansink (24) uit Vasse lopen deze avond zo'n 200 geïnteresseerden het bureau aan de Europaweg in Apeldoorn binnen. Mirte werkt momenteel zelf nog als ambulant begeleider, maar het politiewerk trok haar altijd al. Niet per se om dat nu al te doen, maar ze wil zich in ieder geval oriënteren. "Ik heb wat fysieke klachten, waardoor ik waarschijnlijk niet door de toelatingstoets kom voor de opleiding tot agent. De banen hier zijn wél een optie."

Meer bekendheid

'Hier' is op de tweede verdieping in de bedrijfskantine: tafels vol met keycords, pennen, posters en folders. Het lijkt hier in het bureau op een reguliere banenmarkt, maar in dit geval staan tientallen politiemedewerkers achter de stands, voor het eerst. "Normaal sloten we weleens aan bij bestaande banenmarkten", vertelt organisator Roy Kleinlangevelsloo, operationeel manager bij de Dienst Regionale en Operationele Samenwerking (DROS).
"Maar nu dachten we: dit kunnen we zelf ook. Overal zijn personeelstekorten, we vissen met z'n allen in dezelfde vijver: deze cruciale diensten verdienen meer bekendheid. Daarom zetten we hen in de spotlights."
Langs bij de open dag:
Politie Oost-Nederland zoekt mensen zonder politiediploma

Vacatures

Binnen een week waren alle beschikbare plekken gevuld. En dus leggen studenten, collega's (die mogelijk een switch overwegen) en andere geïnteresseerden hun oor te luister bij de mensen in uniform. Binnenkort verschijnen meerdere vacatures op de kanalen van de politie. "Als vier of vijf mensen na vandaag enthousiast zijn geraakt en solliciteren, is de opzet al geslaagd", stelt Kleinlangevelsloo.
Problemen door de openstaande vacatures hebben de diensten nu nog niet, vertelt hij. Maar ook bij de politie speelt vergrijzing een rol, nieuwe aanwas is van groot belang. Zeker op een arbeidsmarkt waar werkzoekenden de banen voor het uitkiezen hebben. "Nieuwe collega's hebben we hard nodig. We willen de problemen voor zijn door actief te werven."
"Wat betreft arbeidsvoorwaarden kunnen wij soms minder bieden dan andere werkgevers, zoals een vaste aanstelling of onderhandelingen over salaris. Dus we hopen vooral dat we mensen enthousiast maken, die dienstbaar naar de samenleving willen zijn."

Meldkamer

Bij Mirte is dat gelukt. Ze kwam blanco binnenstappen, maar aan het eind van de avond straalt ze van enthousiasme. Hoewel ze benadrukt - ook om haar huidige collega's gerust te stellen - dat ze haar huidige werk enorm waardeert, is het vuurtje dat wakkert voor politiewerk flink opgestookt deze avond. "De meldkamer - actie, burgers in nood helpen - en korpschefstaken - waarbij je bijvoorbeeld wapenvergunningen uitgeeft en controleert - spreken mij heel erg aan. Mocht ik een keer een vacature langs zien komen, dan weet ik nu in ieder geval wat die banen precies inhouden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.