Nieuws
Behoefteknop: de knop tegen eenzaamheid?

Ouderen doen niet gauw een beroep op hulpverleners. Dat geldt helemaal voor ouderen met een migratieachtergrond. Die raken dan ook vaak in een sociaal isolement. Om dat tegen te gaan, werkt welzijnsorganisatie Alifa in Enschede al een tijdje met een zogeheten 'behoefteknop'. Daar kunnen ouderen op drukken als ze hulp nodig hebben. Geen medische, maar welzijnshulp. Dat initiatief wordt nu verder uitgerold in Twente. Hoe werkt die knop?
Marijke Rotman uit Enschede heeft sinds een tijdje een behoefteknop in huis. Het is een simpel kastje met een grote knop erop. Ze is er blij mee: "Als ik me eenzaam voel, dan kan ik op de knop drukken en word ik gebeld met de vraag welke hulp ik wil. Vervolgens komt er een vrijwilliger een kopje koffie drinken."
Ook voor kleine klusjes schakelt ze weleens hulp in. Vrijwilliger Yusuf Zeyfi van Alifa draait zijn hand niet om voor het repareren van een stoelpoot bij mevrouw Rotman. Hij doet het graag: "Het is toch fijn dat ik mevrouw Marijke kan helpen? Ik word er zelf een blij mens van, het betekent voor mij ook sociaal contact."
Behoefteknop uitgerold in Twente
Eenzaam
Elif Hamazkaya is werkzaam bij welzijnsorganisatie Alifa en coördinator bij de Behoefteknop. Ze benadrukt dat de knop enkel bedoeld is voor het welzijn en niet voor medische hulp: "We maken cliënten heel duidelijk dat het bij deze knop gaat om hulp op sociaal-maatschappelijk vlak. Ze kunnen de knop gebruiken als ze eenzaam zijn, een praatje of wandelingetje willen maken of hulp bij een klein klusje willen. Het is geen alarmknop of bedoeld voor medische problemen. Al schakelen we natuurlijk wel medische hulp in of verwijzen we door als we merken dat er gezondheidsproblemen zijn. Maar in de meeste gevallen wordt er gedrukt omdat men aanspraak wil. Eenzaamheid ligt bij veel ouderen op de loer. Bij een taalbarrière, bijvoorbeeld vanwege een migratieachtergrond, is de kans op eenzaamheid nog groter. Dat willen we met deze knop doorbreken."
Weinig naasten
Voor vrijwilliger Yusuf Zeyfi is het soms erg handig dat hij zelf uit Turkije afkomstig is: "Daardoor kan ik andere Turkse ouderen beter begrijpen en helpen. " Toch benadrukt hij dat het echt niet enkel de allochtone ouderen zijn die om hulp vragen. "Ook veel autochtone ouderen gebruiken de knop. Zij hebben weinig naasten om zich heen, soms nog minder dan allochtone mensen. Ik ben blij iets voor hen te kunnen betekenen."
Almelo
De ervaringen met de behoefteknop in Enschede zijn dermate positief, dat dit project verder in Twente wordt uitgerold de komende tijd. In Almelo gaat welzijnsinstelling Avedan ermee werken. De organisatie laat weten dat er nog knoppen beschikbaar zijn. Wie interesse heeft kan zich melden: info@avedan.nl of tel. 0546 - 544 100.