Nieuws
Na de hertenkampen en kortsnuiten moeten ook de dwerghamsters langzaamaan verdwijnen

Wat betreft gecertificeerde fokkers van Campbelli dwerghamsters zit Overijssel er warmpjes bij. In deze provincie zitten er maar liefst drie: één in Zwolle en twee in Haaksbergen. Maar het knaagdier staat vanaf 1 januari 2024 niet meer op de huis- en hobbydierenlijst. Vanaf dan mag er niet meer gefokt worden en geldt een uitsterfbeleid. Een bittere pil voor fokker Stephan de Lugt. "Er bestaat een vertekend beeld van de hamsterfokker."
Er worden momenteel meerdere discussies gevoerd over het wel of niet houden en fokken van bepaalde huisdieren. De hertenkampen zullen bijvoorbeeld verdwijnen uit het straatbeeld en hetzelfde geldt voor honden met een korte snuit. Ook de Campbelli dwerghamster heeft de positieflijst niet gehaald.
Wij gingen langs bij hamsterfokker Stephan:
Na de hertenkampen en kortsnuiten moeten ook de dwerghamsters langzaamaan verdwijnen
Stephan uit Haaksbergen heeft momenteel ruim tachtig van deze hamsters. Om die te huisvesten staan in de schuur achttien hokken. Om de zoveel tijd krijgt elk hok een nieuw zandbadje. "Dat gebruiken ze om zich te wassen. Daarmee ontvetten ze hun vacht."
De Haaksbergenaar weet waar 'ie het over heeft. Al ruim twee jaar fokt Stephan deze hamsters en hij is zelfs gecertificeerd. Voor hem betekent de nieuwe huis- en hobbylijst maar één ding: stoppen. "Ik heb een diploma en ik moet me aan die regels houden. Je bent strafbaar als je dieren fokt die je niet fokken mag."
Stamboom
Volgens het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, die de lijst publiceerde, zitten aan het hebben en fokken van deze hamsters bepaalde risico's. Het eerste risico is de zogenoemde zoönose: een infectieziekte die van dier op mens kan overgaan. Daarnaast wordt gezegd dat deze dieren een afgezonderde nestplaats moeten hebben en dat hobbyfokkers dat niet kunnen bieden.
Deze hamsters zijn gefokt op zuiverheid en karakter
Stephan is het daar niet mee eens. "Als ik zie dat een dametje drachtig is dan haal ik de man erbij weg. Ze zit dan ook niet bij andere vrouwen in het hok. Eigenlijk heeft ze op die manier een afgezonderde nestplaats. Ik denk dat we heel veel verward worden met de grote broodfokkers. Dat is heel anders dan zoals wij dat doen. Deze hamsters hebben allemaal een stamboom en zijn gefokt op zuiverheid en karakter. Bij veel broodfokkers gaat het toch om het financiële plaatje en moet een hamster vooral jongen krijgen."
Dan ontstaat er volgens Stephan een grote groep hamsters waarin zowel mannetjes als vrouwtjes die werpen zitten. "Dan zie je dus dat ze gedrag gaan vertonen dat je liever niet ziet. Maar dat is bij de meeste hobbyfokkers niet aan de orde. Wat er is, is er. Ik fok niet voor de verkoop, maar puur voor mezelf en voor de shows."
Toekomst
Inmiddels lopen er verschillende acties en petities om de Campbelli hamster weer op de huis- en hobbydierenlijst te krijgen. Maar of Stephan met z'n geliefde hobby door kan gaan in 2024? "Ik hoop dat we de Tweede Kamer kunnen overtuigen dat deze hamsters wel veilig gefokt en gehouden kunnen worden. Maar heel eerlijk? Ik heb er een hard hoofd in."