Nieuws

Projectontwikkelaar uit Rijssen mag 14 starterswoningen wél onder eigen voorwaarden verkopen

Projectontwikkelaar uit Rijssen en gemeente Lansingerland in de clinch om 14 leegstaande woningen.
Projectontwikkelaar uit Rijssen en gemeente Lansingerland in de clinch om 14 leegstaande woningen. © RTV Lansingerland
De veertien leegstaande starterswoningen van de Rijssense projectontwikkelaar Roelofs en Haase mogen verkocht worden onder hun eigen opgestelde voorwaarden. Dat heeft de rechter bepaald. De gemeente Lansingerland spande een kort geding aan om deze verkoopconstructie tegen te gaan, maar zonder succes.
De veertien starterswoningen in de Zuid-Hollandse plaats Bergschenhoek staan al twee jaar leeg terwijl de animo enorm is. Lansingerland wil de huizen verkopen voor elk 180.000 euro vrij op naam. En dat is volgens de gemeente ook de voorwaarde waarmee de Rijssense projectontwikkelaar akkoord is gegaan. In 2016 is er met een ander bouwbedrijf een overeenkomst gesloten en Roelofs en Haase heeft dat contract in 2018 overgenomen.
Lange tijd werden de starterswoningen niet opgeleverd omdat beide partijen het niet eens werden over de verkoopvoorwaarden. Maar ineens stonden ze op 14 december 2022 toch op Funda, tot verbazing van de gemeente. Zevenhonderd geïnteresseerden meldden zich via het online inschrijfformulier bij de makelaar. De vraagprijs van 180.000 euro bleef hetzelfde, maar de verkoopvoorwaarden waren als volgt:
De woningen mogen vijftien jaar lang niet voor meer dan 180.000 euro worden verkocht. Wie binnen die vijftien jaar toch wil verhuizen, moet het huis terug verkopen aan Roelofs en Haase voor datzelfde bedrag, dus 180.000 euro. Die verplichting kan door de jaren heen wel afgekocht worden. Tot slot is het niet de bedoeling om langer dan vijftien jaar in de starterswoning te blijven wonen.

Verkoop

Lansingerland stelde dat 'elke euro die starters in het huis steken voor niks is' en 'ze achterblijven met een heleboel kosten'. De rechter gaat daar niet in mee en oordeelt dat de gemeente zich moet houden aan de afspraken die gemaakt zijn in 2016. Daaruit blijkt dus dat de huizen wel verkocht mogen worden onder de voorwaarden van Roelofs en Haase. Doet de gemeente dat niet, dan wordt een dwangsom opgelegd van vijftigduizend euro per keer dat ze zich niet aan het uitgesproken vonnis houdt, oplopend tot vijfhonderdduizend euro.
De inschrijving voor de huizen is inmiddels gesloten. De makelaar mag binnenkort veertien van de zevenhonderd geïnteresseerde starters blij maken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.