Nieuws

Vader uit Dedemsvaart vroeg hulpverlener aangifte tegen hem te doen na ontucht met baby

Vader uit Dedemsvaart vroeg hulpverlener aangifte tegen hem te doen na ontucht met baby
Vader uit Dedemsvaart vroeg hulpverlener aangifte tegen hem te doen na ontucht met baby © Archief RTV Oost
Tegen een 38-jarige inwoner van Dedemsvaart heeft het Openbaar Ministrie (OM) vandaag 240 uur taakstraf, een jaar voorwaardelijke celstraf én een klinische behandeling geëist. De man wordt ervan verdacht twee of drie keer zijn zoontje seksueel te hebben misbruikt.
Dat zou zijn gebeurd tussen de zomer van 2018 en het voorjaar van 2019. Volgens de verdachte was hij niet zichzelf toen hij de handelingen met zijn kind uitvoerde. “Ik kampte met een burn-out. Ook in het verleden heb ik veel problemen gekend: mijn eerste vriendin overleed door een ongeluk en ik werd afgeperst.” Daarnaast had de man last van een seks- en gokverslaving.

'Ik schrok van mezelf'

Die tijden zijn volgens de verdachte achter de rug. “Ik heb hem twee keer misbruikt. Maar toen ik tijdens de derde keer naar mijn zoontje keek, kwam ik tot bezinning. Ik schrok van mezelf en dacht: waar ben je mee bezig? Ik had er geen besef van dat mijn wereld in elkaar zou storten. Het was een samenloop van omstandigheden waar ik heel veel spijt van heb, want er zit geen ziek persoon in mij”, aldus de dertiger.
De inwoner van Dedemsvaart biechtte het zedendelict zelf op bij zorginstelling Dimence en zijn toenmalige partner, de moeder van het kindje. Hij hoopte hier hulp te kunnen krijgen en verzocht een medewerker van Dimence om aangifte tegen hem te doen wegens ontucht. Dat zorgde ervoor dat hij bezoek aan huis kreeg met de boodschap: jij uit huis of je kinderen.

Geen pedofiel

In de periode voor de zitting in de rechtbank, is de verdachte door een psycholoog behandeld. Daaruit bleek dat hij geen pedofiele stoornis heeft, maar dat mentale problemen in combinatie met autisme vaker voorkomen in de familie. “Ik wil ondersteuning krijgen. Ik weet dat dit nooit meer gaat gebeuren. Ik wil dichtbij God leven”, aldus de verdachte.

'Later nare gevolgen voor kind'

De officier van justitie ‘worstelde met de situatie’. Volgens het OM gaat het om ‘hele nare feiten’ die later enorme gevolgen zouden kunnen hebben voor het zoontje. Daarnaast zag de officier in dat de verdachte zelf naar hulpinstanties is gestapt en graag hulp wil hebben.
Omdat enkel een 240-urige taakstraf niet is opgewassen tegen dit soort vergrijpen, werd ook een dag cel geëist. Die heeft de verdachte al uitgezeten in voorarrest. Verder wil het OM dat de man maximaal een jaar in een kliniek wordt opgenomen en aansluitend ambulante hulp krijgt. “Maar ik zou niet raar opkijken als de rechter toch besluit om een onvoorwaardelijke celstraf op te leggen”, besloot de officier zijn eis.

'Ik verdien geen cel'

“Ik verdien maximale hulp, geen cel. Ik werk aan mezelf en het gaat beter. Door berichtgeving in de krant ben ik uit mijn tennisteam gezet”, reageerde de verdachte. Zijn advocaat Bas Koster vroeg om vrijspraak: “Hij biechtte al op dat hij maximaal geholpen wil worden. In de gevangenis sneeuwt cliënt onder, mede omdat het nu weer beter gaat met zijn leven.”
De rechtbank doet op 14 februari uitspraak in de zaak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.