Nieuws

Sheltersuits uit Enschede bereiken inwoners van Oekraïne in oorlogsgebied

Bas Timmer, oprichter van de Sheltersuit Foundation, in Oekraïne
Bas Timmer, oprichter van de Sheltersuit Foundation, in Oekraïne © Arie Kievit
De Sheltersuit Foundation uit Enschede heeft de eerste sheltersuits en shelterbags uitgedeeld aan inwoners van Oekraïne die door de oorlog vaak bijna niets meer hebben. Huizen zijn kapot geschoten en het is koud in Oekraïne. De dankbaarheid van de mensen is groot.
Eén van de plaatsen die de stichting, samen met hulporganisatie Cordaid, gisteren aandeed is Mykolayiv. Veel inwoners zijn gevlucht, maar de mensen die er nog wel zijn, kunnen alle hulp en warmte gebruiken die hen wordt geboden, zag verslaggever Teun van der Velden, die meereist met oprichter Bas Timmer van de Sheltersuit Foundation.
Bas Timmer en Teun van der Velden treffen gebombardeerde gebouwen aan in Oekraïne

Geen verwarming

"Het is hier heel koud er ligt sneeuw", zegt Timmer. "De nachten zijn hier nog kouder. De mensen zitten hier zonder verwarming met huizen die kapot zijn en dan is de shelterbag en sheltersuit gewoon lekker warm. De mensen hebben hier dan wat warmte 's nachts. Een vrouw was helemaal emotioneel dat wij vanuit Nederland hier naar toe komen om te helpen."
De sheltersuit is een jas met een aanritsbare slaapzak. Te gebruiken als jas maar dus ook als slaapzak. De shelterbag is een waterdichte slaapzak, waar al een matje in ligt. Die zijn kant en klaar om diep in weg te kruipen en de nacht in door te brengen.
Timmer helpt al jaren met zijn stichting allerlei hulpbehoevende mensen. Het is voor hem een vanzelfsprekendheid dat het nu ook in oorlogsgebied gebeurt. "Het is voor mij een plicht om dit te doen."

Wegen niet best

Timmer was aan het eind van de middag weer op weg naar Odessa waar de groep in een hotel verblijft. Vanuit Mykolayiv toch nog zeker een dikke twee uur rijden. En niet over de beste wegen, zegt verslaggever Teun van der Velden.
Verslaggever Teun van der Velden aan het werk in Oekraïne.
Verslaggever Teun van der Velden aan het werk in Oekraïne. © RTV Oost
"We rijden in een busje. De wegen zijn niet overal even goed. In stedelijk gebeid is dat beter, maar we hebben ook al met het busje vastgezeten in de blubber. Dat kwam omdat een brug was opgeblazen op de weg waar wij langs moesten. Het is behelpen maar we redden ons hier nog prima."

Luchtalarm

Dat het oorlogsgebied is, is overigens niet alleen te zien aan de gebouwen in de dorpen en steden die bijna zonder uitzondering aan puin zijn geschoten. Het luchtalarm ging vandaag ook nog twee keer af. Loos alarm, gelukkig.
Morgenochtend een uitgebreide reportage van de reis door Oekraïne en het uitdelen van de sheltersuits en -bags op rtvoost.nl, radio en televisie.
Beeld vanuit een woning in Oekraïne die zwaar beschadigd raakte tijdens de oorlog.
Beeld vanuit een woning in Oekraïne die zwaar beschadigd raakte tijdens de oorlog. © RTV Oost / Teun van der Velden

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.