Nieuws

Wordt Monique Van Haaf de beste bestuurder van het land? "Er is niet één beste bestuurder"

Gedeputeerde Monique van Haaf
Gedeputeerde Monique van Haaf © Provincie Overijssel
Wordt VVD-gedeputeerde Monique van Haaf van de provincie Overijssel vanavond verkozen tot beste bestuurder van Nederland? Van de dertien genomineerden, één uit elke provincie en de beste waterschapbestuurder, is Van Haaf de Overijsselse troef.
"Er zijn heel veel goede bestuurders", zegt Van Haaf over het lijstje concurrenten tegen wie ze het vanavond opneemt. Die lijst heeft nóg een Overijssels tintje. Ook Ank Bijleveld uit Goor staat er op. Zij is tegenwoordig burgemeester van de gemeente Almere. "Je kunt ook wel twijfels hebben bij zo'n lijstje. Het is leuk om genomineerd te zijn, maar we moeten het ook niet te veel waarde geven, denk ik", zegt Van Haaf.

Erg leuk

Het is vooral heel erg leuk dat haar naam er tussen staat, vindt Van Haaf. "Het is een compliment, maar veel bestuurders verdienen complimenten."
Van Haaf is in Overijssel onder meer verantwoordelijk voor woningbouw. Er zijn snel veel nieuwe woningen nodig om het tekort aan te pakken, maar zo snel als het kabinet dat wil lukt niet. Dat bleek gisteren. Zo worden er dit jaar niet meer dan zeventigduizend woningen bijgebouwd, terwijl de regering mikt op honderdduizend woningen per jaar. Maar ook in 2024 komen er niet meer dan zeventigduizend woningen bij.

Positief

Van Haaf heeft die cijfers ook gezien, maar blijft positief als het gaat om de woningbouw in Overijssel. "Ik zie vooral een markt en gemeenten die er vol mee aan de slag zijn. Het blijft een prognose", wijst ze op de cijfers die het CBS gisteren naar buiten bracht. "En er wordt ook nog steeds heel veel gebouwd, ondanks de ingewikkeldheden die er zijn. Er wordt volop gebouwd en we doen er alles aan om die bouwproductie nog te verhogen."
We hebben een woondeal voor 42.300 woningen en de ambitie ligt van de gemeenten, de woningcorporaties, de marktpartijen en natuurlijk ook van mij op 60.000. Alle mogelijkheden worden onderzocht. Experts worden ingeschakeld om vergunningen te regelen om het met de stikstof uit te zoeken, wat er dan nog nodig is aan maatregelen om wel te kunnen bouwen."

Stoppen?

Terug naar de verkiezing van vanavond. Wat als Van Haaf gekozen wordt, kan ze dan nog wel stoppen als gedeputeerde in Overijssel? "Jawel hoor, dat kan wel", lacht Van Haaf om de suggestie. "En dat ga ik ook doen. Elk jaar zijn deze verkiezingen. Daarom denk ik ook, er is niet één beste bestuurder. Het is maar de nominatie en wat mensen stemmen, maar we hebben heel veel goede bestuurder en voor Overijssel steek ik daar mijn handen voor in het vuur."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.