Nieuws

Ommen verlengt opvang van Oekraïense vluchtelingen

Zorghotel Imminkhoeve in Lemele maakt doorstart
Zorghotel Imminkhoeve in Lemele maakt doorstart © De Imminkhoeve
De gemeente Ommen verlengt de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Imminkhoeve in Lemele tot 1 maart 2024. Daarnaast werkt de gemeente mee aan het verzoek van stichting Nidos om, deels in Ommen, een alternatieve opvangplek te vinden voor de huidige groep minderjarige asielzoekers die in de gemeente verblijft.
Sinds 11 maart 2022 verblijven er Oekraïense vluchtelingen in de Imminkhoeve in Lemele. Het college heeft besloten de opvang van de vluchtelingen daar te verlengen tot 1 maart 2024. Op die plek is maximaal ruimte voor de opvang van 220 vluchtelingen.
“Er is geen perspectief dat de oorlog in Oekraïne op korte termijn zal worden beëindigd. Daarnaast is er nog steeds een tekort aan opvangplekken in Nederland en neemt de instroom onverminderd toe. Daarom heeft het college besloten de opvang te verlengen", stelt burgemeester Hans Vroomen.

Brief

De opvang van Oekraïense vluchtelingen op De Imminkhoeve verloopt goed, vindt de gemeente. Alle leerplichtige kinderen gaan naar school en een deel van de bewoners heeft werk in de regio. Daarnaast is de locatie geschikt voor zorgbehoevende Oekraïense vluchtelingen. Ook zorgt het grote vrijwilligersnetwerk voor veel verschillende activiteiten.
Inwoners van Lemele hebben gisteren een brief ontvangen over de verlenging. Deze maand wordt een inwonersbijeenkomst gehouden over de verlenging.

Alleenstaande asielzoekers

In Ommen worden in hotel Paping tot 1 maart 2023 48 jonge alleenstaande asielzoekers in de leeftijd tot en met 17 jaar opgevangen. Stichting Nidos, die optreedt als voogdijinstelling voor minderjarige alleenstaande asielzoekers, heeft de gemeente Ommen verzocht om in afwachting van de verblijfstatus de groep in Ommen op te blijven vangen.
Een locatie hiervoor is nog niet bekend. De groep jongeren die momenteel in hotel Paping verblijft is kansrijk voor het krijgen van een verblijfsvergunning. De gemiddelde duur van de procedure voor een verblijfsvergunning ligt op iets meer dan een jaar.

Verzoek

Stichting Nidos ziet het liefst dat na het verkrijgen van de verblijfsvergunning een deel van deze groep zich in Ommen vestigt. De andere jongeren moeten in de regio onder worden gebracht.
Het college van Ommen heeft besloten om mee te werken aan het verzoek van Nidos. Dit betekent dat wordt gezocht naar een locatie waar de hele groep van 48 jongeren de procedure kan afwachten. De gemeente helpt Nidos bij het vinden van een locatie. Daarnaast worden de kleinschalige vervolgopties verkend waar jongeren in een woongroep kunnen verblijven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.