Nieuws

Horeca in Zwolle, Kampen, Enschede en Almelo gaan weer met zwarte lijst werken voor raddraaiers

Wie overlast veroorzaakt in horeca in Zwolle, Enschede en Almelo komt weer op zwarte lijst.
Wie overlast veroorzaakt in horeca in Zwolle, Enschede en Almelo komt weer op zwarte lijst. © RTV Oost / Teun van der Velden
Horecaondernemers in Zwolle, Enschede en Almelo gaan weer overlastgevers bijhouden op een zwarte lijst. Wie zicht misdraagt, kan aan de deur geweigerd worden door meerdere ondernemers gezamenlijk. Dat meldt Trouw. Er komt een nieuw meldsysteem waarvoor de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) toestemming heeft gegeven.
Trouw stelt dat 137 ondernemers in zeven horecagebieden in Nederland mogen werken met een centrale database waarin overlastgevers worden opgenomen.

Privacywetgeving

Een zwarte lijst in de horeca is niet nieuw. Horecaondernemers gebruikten eerder al zwarte lijsten om raddraaiers buiten de deur te houden. Wie zich misdroeg, kon vijf jaar geweerd worden. De nieuwe privacywetgeving gooide roet in het eten in 2018. Het registratiesysteem kwam te vervallen omdat het niet aan de nieuwe regels voldeed.
Horecabond Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft nu een nieuw protocol, dat is goedgekeurd door privacywaakhond AP. Gasten die zich misdragen komen in de centrale database terecht en kunnen dan maximaal twee jaar geweigerd worden door andere zaken in hetzelfde uitgaansgebied.
Inmiddels heeft ook de Horecavereniging Kampen besloten aan te haken op het systeem. Eerder deze maand gaf de vereniging al aan dat hun leden graag de mogelijkheid wilden hebben om mensen die zich misdragen een collectieve uitgaansontzegging te kunnen geven. Nu gaan Kamper horecaondernemers gebruik maken van hetzelfde systeem dat in Zwolle, Enschede en Almelo van start gaat.

Strafmaat

Die straf van twee jaar geldt voor overlastgevers die een wapen hebben gebruikt of iemand zwaar hebben mishandeld. Lichtere vergrijpen, zoals diefstal, lichte mishandeling of drugshandel, betekenen een verbanning van een jaar uit de horeca. Vechten of met vals geld betalen, betekent drie tot zes maanden niet meer stappen in alle horeca in een gebied.
De AP heeft dit nieuwe model goedgekeurd omdat daarin de privacy beter is gewaarborgd. Er zijn meer eisen gesteld aan de beveiliging van het registratiesysteem, zodat alleen deelnemende horecaondernemingen in de database kunnen kijken. Ook kunnen overlastgevers altijd zelf zien hoe en waarom zij in het systeem staan geregistreerd. Ze kunnen ook bezwaar maken bij een onafhankelijke klachtencommissie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.