Nieuws

Bestuur Steenwijkerland protesteert tegen verlenging van gaswinning bij de Blesse

Gaswinning in grensgebied van Friesland en Overijssel
Gaswinning in grensgebied van Friesland en Overijssel © RTV Oost
Gaswinbedrijf Vermillion wil het gasveld bij de Blesse en Blesdijke op de grens van Friesland en Overijssel langer openhouden. Ook wil het bedrijf daar meer gas gaan winnen dan nu in de vergunning staat. De gemeente Steenwijkerland heeft aan het ministerie van Economische zaken laten weten daar fel op tegen te zijn. Ook de gemeente Weststellingwerf en de provincie Friesland protesteren tegen de uitbreiding van gaswinning op die locatie.
Verhoging van de gaswinning verhoogt de kans op bevingen in het gebied, en heeft nadelige gevolgen voor de natuur en de waterhuishouding, stelt het bestuur van Steenwijkerland in een brief aan het ministerie van Economische zaken. Ook past verhoging van de gaswinning niet in de duurzaamheidsambitie van de gemeente. De winlocatie is in Friesland, maar het gasveld loopt ver door onder Overijssel bij Willemsoord en de Eese.

Bodemdaling

In het nieuwe winningsplan van Vermillion gaat het om de verlenging van de productieduur tot 2039. De huidige vergunning stopt in 2036. Ook wil Vermillion zo'n twintig procent meer gas omhoog halen, van 1717 miljoen nm3 naar 2050 miljoen nm3. Daarmee wordt ook de verwachte bodemdaling een stuk groter; die gaat van vijf naar acht centimeter.
Met een grotere bodemdaling stijgt ook de kans op bevingen in het gebied. Mochten zich bevingen voordoen, dan dient de gaswinning onmiddellijk gestopt te worden. Ook de schadeloosstelling is niet goed geregeld, stelt de gemeente in de brief aan de minister.

Bezwaren

De gaswinning in het gebied werd in 2013 al lange tijd stilgelegd, door rechtszaken van omwonenden. Uiteindelijk wees de Raad van State in 2021 de bezwaren over onder meer bodemdaling en kans op bevingen af, en ging Vermillion verder met de gaswinning bij de Blesse en Blesdijke.
Nu de winning van gas uit Groningen flink is teruggeschroefd en door de oorlog in Oekraïne de gasprijzen enorm zijn gestegen, is de winning van gas uit kleinere velden weer interessant voor bedrijven als Vermillion en de NAM. Het ministerie neemt moet nog een besluit nemen over het verzoek van Vermillion, en neemt daarin de reacties vanuit de betrokken gemeenten, provincies en waterschappen mee.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.