Nieuws

Nieuw te bouwen mini-dorp 'De Bakkerij' in IJsselmuiden moet woningnood regio Kampen tegengaan

Impressie nieuwbouwwijk 'De Bakkerij' Ijsselmuiden
Impressie nieuwbouwwijk 'De Bakkerij' Ijsselmuiden © BPD Bouwfonds
De nieuwbouwwijk 'De Bakkerij’ in IJsselmuiden wordt straks met zo'n 300 nieuwe woningen een wijk met de uitstraling van een klein dorpje. Daarmee voldoen de projectontwikkelaars aan de wens van de inwoners van IJsselmuiden en Kampen om het grootschalige woningbouwproject juist in te passen in de omgeving.
De gemeente Kampen en de projectontwikkelaars BPD Bouwfonds en Bemog hebben vanochtend, met de ondertekening van een overeenkomst, de ontwikkelingsprocedure voor de nieuwbouwlocatie in gang gezet.

Oude bakkerij

'De Bakkerij’, vernoemd naar de plek waar vanaf 1923 de voormalige bakkerij van Fuite lange tijd gevestigd was, moet een duurzame woonwijk worden die het woningtekort voor de inwoners in de regio Kampen oplost. De woningen en kavels worden in eerste instantie verkocht aan kopers met een maatschappelijke of economische binding met de regio.
Nieuwe wijk vernoemd naar oude bakkerij (1923)
Nieuwe wijk vernoemd naar oude bakkerij (1923) © privé foto familie Fuite
Als alle procedures vlot verlopen, zullen de eerste woningen begin 2024 in de verkoop gaan. De wijk wordt daarna bebouwd met woningen voor diverse doelgroepen. Naast appartementen, seniorenwoningen, rijtjeswoningen en vrijstaande koopwoningen, zullen er ook 24 zelfbouwkavels en zo'n 60 sociale huurwoningen beschikbaar komen.

Mini-dorp

Voor toekomstige kopers en bewoners van ‘De Bakkerij’ geldt straks wel een zelfbewoningsplicht van drie jaar. Dit om speculatieve handel met de nieuwe woningen tegen te gaan. De afspraken hiervoor worden vastgelegd in de koopcontracten.
Luchtfoto woningbouwlocatie
Luchtfoto woningbouwlocatie © Bemog
Het dorpse karakter moet nog specifiek vorm krijgen, maar komt vooral tot uiting in het soort woningen dat gebouwd gaat worden. Veel woningen zullen bijvoorbeeld een kap krijgen. De Ringdijk rond IJsselmuiden blijft in ieder geval goed zichtbaar en dient straks als natuurlijke grens tussen het landelijke gebied en het nieuw te bouwen ‘mini-dorpje’ binnen IJsselmuiden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.