Nieuws
Investeerders staan niet meer vooraan bij nieuwbouwprojecten in Overijssel

Investeerders staan niet meer te popelen voor elk groot nieuwbouwproject in Overijssel. De investeerders en ontwikkelaars aarzelen steeds vaker, zien veel gemeenten. Zo stelt Enschede dat het 'lastigere tijden zijn', volgt Zwolle 'de veranderingen nauwlettend' en daalt in Deventer de vraag naar duurdere appartementen, blijkt uit een rondgang van RTV Oost.
In de strijd tegen het grote woningtekort willen gemeenten er veel huizen bijbouwen. Maar voor de bouw van woningen zijn ze vaak afhankelijk van investeerders en ontwikkelaars, die de hand steeds vaker op de knip lijken te houden.
"We merken in algemene zin dat we in lastigere tijden zitten", zegt Jeroen Diepemaat, wethouder in Enschede. "Je ziet dat investeerders voorzichtiger zijn geworden in het nemen van beslissingen." Buurgemeente Hengelo erkent dat. "We merken de landelijke trend dat investeerders en ontwikkelaars gaan aarzelen. Dat beginnen we incidenteel te merken in gesprekken met deze ontwikkelaars", zegt een woordvoerder.
Diverse oorzaken
Dat investeerders en ontwikkelaars terughoudender zijn geworden, heeft diverse oorzaken. Zo zijn de bouwkosten hard gestegen en is ook de rente toegenomen, waardoor kopers een minder hoge hypotheek kunnen krijgen.
Sommige Overijsselse gemeenten merken bovendien dat investeerders wachten tot volgend jaar, als de prijzen voor de middenhuur - 750 tot ongeveer 1100 euro per maand - gereguleerd worden.
"Dat zie je voornamelijk bij appartementen die net boven de sociale huurgrens zitten. Dat is een sector waar wij in onze stad heel veel behoefte aan hebben, maar waarbij we ook afhankelijk zijn van investeerders", zegt wethouder Diepemaat van Enschede. "Juist daar is op het moment lastig."
Een groot nieuwbouwproject waarbij de gemeente afhankelijk is van investeerders, is het project Kop van de Boulevard in Enschede. Nabij ziekenhuis MST komen meerdere grote woontorens, maar de gemeente brak vorig jaar met de projectontwikkelaar. Een nieuwe investeerder is nog niet gevonden.
In Deventer is 'de enorme hype er af', zegt een woordvoerder. "Maar de verkopen lopen nog wel in gezond tempo door. Wel is er enige zorg in de markt voor de duurdere appartementen."
Ook in Zwolle verandert de markt. "Op korte termijn zien we geen grote vertragingen, maar dat kunnen we voor de toekomst niet uitsluiten", zegt een woordvoerder. "Zo zien we zien aan de consumentenkant stijgende rentes, dalende prijzen van bestaande bouw en de stijgende energielasten. Aan de marktkant zien we dat het materiaal en personeel schaarser wordt."
'Hype is er af'
De tijd van massaal overbieden op een te koop staande woning lijkt in elk geval voorbij. "Daar is niet zo veel mis mee. De consument heeft meer keuze en krijgt de tijd om een weloverwogen keus te maken", aldus de gemeente Deventer. Wethouder Diepemaat van Enschede beaamt dat. "Het koelt iets af. Dat is helemaal niet ongezond, met name voor de koper is die rust goed nieuws."
De gemeenten benadrukken overigens dat met name naar nieuwbouwwoningen in Overijssel nog altijd veel vraag is. "Alhoewel de verkoop meer moeite vraagt van de verkopers", zien ze in Deventer.