Nieuws

Met dit sluwe toneelstukje stelen dieven jouw pinpas

Pas op voor miuntjes bij je auto.
Pas op voor miuntjes bij je auto. © politie/Plaats Delict
De politie waarschuwt voor mobiel banditisme. Criminelen wachten op parkeerplaatsen van supermarkten nietsvermoedende mensen op en stelen hun portemonnees of bankpasjes. Onder meer in Oldenzaal en Wierden maakten deze boeven veel geld buit.
Hoe ze te werk gaan is even doeltreffend als ontluisterend. Eén van de boeven kijkt in de supermarkt je pincode af, en als je bij de auto bent, tikt iemand anders op je raam. Die zegt dat er kleingeld of een portemonnee bij je auto ligt. Zodra je uitstapt om te kijken, sluipt iemand anders je auto in, en steelt je bankpas.

'Dokter, dokter!'

Marian Siers uit Wierden is duizend euro kwijt. Ze werd op 12 oktober bij de kassa en op de parkeerplaats van de Lidl aangesproken door een man die een dokter nodig had. Maar tijdens het afrekenen van de boodschappen keek een kameraad van de ‘arme stakker’ bij haar de pincode af.
"Ik had niks in de gaten", zegt de Wierdense. "Ik hoorde alleen maar die man die 'medical care' nodig had. En op de parkeerplaats hoorde ik het weer. Ik dacht: weet-ie het nou nog niet?"
Toen ze op de parkeerplaats de man de weg uitlegde naar de dokter moet haar pinpas zijn gestolen, concludeert de politie. Met de pas werd gepind in Nijverdal.
De tekst gaat verder onder de video.
In Oldenzaal, op de parkeerplaats bij de Jumbo, is op diezelfde dag een echtpaar na het boodschappen doen te grazen genomen. Bij de auto van het stel liet een oudere man wat muntjes vallen en hij tikte tegen het raam van de auto van het winkelende echtpaar.
De twee werden afgeleid en de compagnon van de man dook de auto in om zijn slag te slaan. Honderden euro's verdween korte tijd later van de rekening van het echtpaar.
De politie zoekt onder meer deze mannen voor mobiel banditisme.
De politie zoekt onder meer deze mannen voor mobiel banditisme. © politie/Plaats Delict

Rondtrekkende bendes, denkt de politie

De politie vermoedt dat het hier om internationaal opererende en rondtrekkende, criminele bendes gaat. Ze plegen winkeldiefstallen, woninginbraken, lichten mensen op en maken zich schuldig aan zakkenrollerij.
Deze figuren zijn vaak maar even in ons land, zegt politiewoordvoerder Jop Heinen. "Ze verblijven op campings of recreatieparken, in hotels en tijdelijk gehuurde woningen. Na een kort verblijf trekken de mobiele bandieten door naar een ander land of gaan ze terug naar het thuisland."
De politie neemt dergelijke criminaliteit uitermate serieus, zegt ze. Heinen: “We verzamelen en analyseren informatie uit opsporingsonderzoeken. Met deze informatie proberen we de bewegingen en activiteiten van bendes in kaart te brengen. Daarnaast houden we opsporings- en handhavingsacties en controles, grote verkeerscontroles. We maken dan gebruik van camera’s die automatisch kentekenplaten herkennen. Daarbij werken we samen met de douane en de Belastingdienst."
De politie heeft een tipformulier voor hen die tips hebben.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.