Nieuws

Betalen voor fotoshoots in de natuur: nieuws slaat in als bom bij fotografen

Een gezinnetje in Het Buurserzand, gefotografeerd door Michelle Lohuis.
Een gezinnetje in Het Buurserzand, gefotografeerd door Michelle Lohuis. © Michelle Lohuis / Foto by Mich
Het nieuws dat er voortaan betaald moet worden voor een fotoreportage in de vrije natuur is onder fotografen ingeslagen als een bom. Bruidsreportages of andere fotoshoots dreigen daardoor per sessie enkele tientjes duurder te worden. Voor een bedrijfstak waar de marges toch al onder druk staan, zijn die extra kosten volgens fotografen echter funest. "Daarmee wordt dit voor ons een onwerkbare situatie."
Zoals RTV Oost gisteren meldde, brengt Natuurmonumenten vanaf 1 maart een bedrag in rekening voor wie wil fotograferen in het natuurgebied Het Buurserzand tussen Haaksbergen en Buurse. Niet-leden betalen 50 euro per dagdeel, leden zijn 30 euro kwijt.
Dit geld wordt gebruikt voor natuurbeheer. De maatregel geldt bovendien om de drukte in dit populaire natuurgebied beter te regulieren.
De verwachting is dat het aantal natuurgebieden, waarvoor een vergoeding moet worden betaald om er te mogen fotograferen, de komende jaren alleen maar verder toeneemt.
Overigens is de regeling ingesteld voor commerciële partijen. Een familielid of kennis die gewapend met digitale camera een bevriend bruidspaar of bevriende familie op de gevoelige plaat wil vastleggen, kan ook in de toekomst ongehinderd z'n gang gaan, benadrukt Natuurmonumenten.

Klachtenregen

Niettemin regent het klachten. Met name op sociale media. De criticasters menen dat hier sprake is van vrije natuur die voor iedereen toegankelijk is. Heel wat anders dus dan een fotoshoot bij een kasteel of landhuis.
Voor de grotere professionele fotograferen is er vaak weinig aan de hand. Zij kunnen de meerkosten vaak simpelweg in rekening brengen bij hun klanten.
De schoen wringt echter met name bij kleine ondernemers, die fotograferen naast hun reguliere baan.

Om de hoek

Onder wie Michelle Lohuis uit Haaksbergen van Foto by Mich. Ze woont om de hoek bij Het Buurserzand en is er dan ook veelvuldig te vinden. Heel af en toe met bruidsparen, maar meestal maakt ze er foto's van families of persoonlijke staatsieportretten. Ze kreeg eerder deze week een e-mailtje van Natuurmonumenten over de nieuwe richtlijnen. Ze hadden haar gevonden via Instagram, waarop ze regelmatig foto's plaatst.
Natuurmonumenten had een tiental fotografen aangeschreven dat geregeld in het fotogenieke Buurserzand komt. "De situatie werd altijd gedoogd, maar dat zou nu veranderen, zo kreeg ik te horen", zegt Michelle Lohuis. "En ik snap het hoor, dat ze een vergoeding vragen en die willen gebruiken voor natuuronderhoud. Daarom was ik graag vooraf in de discussie betrokken. Hadden we het samen kunnen hebben over een eventuele oplossing. Een abonnement bijvoorbeeld voor fotografen die er regelmatig komen. Vooropgesteld, ik wil Natuurmonumenten niet in een kwaad daglicht stellen, heb een goed gesprek met ze gehad, maar voor mij als fotografe dreigt dit funest uit te pakken."

Voldongen feit

Want feit is dat ze nu voor een voldongen feit werd gesteld. "Dit is voor mij begonnen als hobby. Intussen ben ik een kleine zelfstandig ondernemer en doe dit naast mijn gewone baan. Soms heb ik één shoot per week, soms vijf. Naar aanleiding van het verhaal op de website van RTV Oost werd ik opnieuw gebeld door Natuurmonumenten. Ik kreeg onder meer te horen dat ik eventueel meerdere reportages per tijdslot kon inplannen, maar dat is voor mij niet te doen. Bovendien, dan wordt het lopendebandwerk. Dat wil ik helemaal niet. En dit bedrag verhalen op mijn klanten zie ik al helemaal niet zitten. Er zit weinig anders op dan uit te wijken naar andere locaties. Maar als ik in de toekomst ook daar moet betalen, wordt dit voor mij een onwerkbare situatie."

'Serieus bedrag'

Judith Nijlant uit Haaksbergen heeft net haar foto-opleiding afgerond en mag zich sinds een week beroepsfotograaf noemen. Ze gaat nu aan de slag met haar bedrijfje Judith Nijlant Fotografie. Ook zij heeft er begrip voor dat er een vergoeding wordt gevraagd.
"Ik kom vaak in het Witteveen en Het Buurserzand. Als ik zie wat voor rotzooi mensen daar soms achterlaten, dan snap ik het dat organisaties een vergoeding vragen voor natuurbeheer. Maar voor een kleine zelfstandige is dit wel heel erg lastig. Ik moet er nu mijn beroep van maken. In een markt waar de marges toch al niet zo ruim zijn, dan zijn die paar tientjes een serieus bedrag. Voor mij zit er niets anders op dan andere locaties te zoeken."

Fotochicks

Ook aan de Twentse Fotochicks - tien fotografes die hun krachten hebben gebundeld - is het nieuws over de financiële vergoeding bepaald niet onopgemerkt voorbij gegaan. Volop verontwaardigde reacties onder de fotografes, vertelt een van hen, Mireille Droste uit Deurningen van Een Pure Foto. Ook zij voelt er weinig voor om de extra kosten in rekening te brengen. "Voortaan moet je dus heel goed bespreken waar je met mensen naartoe gaat om foto's te maken. Ach", klinkt het optimistisch. "Er zijn zoveel andere locaties. Al is leuk anders."

'Spontane eraf'

Stefan Schipper uit Vriezenveen noemt zich dé fotograaf van Twente. Hij staat vooral bekend om zijn onorthodoxe aanpak. Mensen fotograferen in lege fabriekshallen, een bruidspaar op het toilet, dat werk.
"Inderdaad, ik ben niet de fotograaf die je snel in de natuur zult tegenkomen. Maar soms vragen klanten daar expliciet om. En ik kan het me ook wel voorstellen dat bijvoorbeeld kasteeleigenaren om een vergoeding vragen. Een van de lastige aspecten vind ik dat je volgens de nieuwe regels voortaan vooraf moet reserveren. 's Ochtends snel toeslaan als het zonnetje zo mooi doorbreekt, is er dan niet meer bij. Het spontane gaat eraf."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.