Nieuws

Techniekdagen in Deventer: "We hebben gewoon veel meer monteurs nodig"

Veel leerlingen kwamen af op de techniekdag in De Marke in Deventer
Veel leerlingen kwamen af op de techniekdag in De Marke in Deventer © RTV Oost
Maanden of zelfs langer wachten op zonnepanelen of een warmtepomp is geen uitzondering meer. Het is duidelijk dat er komende jaren veel meer gekwalificeerde monteurs nodig zijn. En dan kun niet vroeg genoeg beginnen om jongeren enthousiast te maken, is het idee van platform Sterk Techniekonderwijs.
Zelf lassen, een motortje in beweging zetten of houtbewerken. Middelbare scholieren en kinderen van de basisschool konden het allemaal doen vandaag in De Marke, onderdeel van het het Etty Hillesum Lyceum in Deventer.
Tientallen informatiekraampjes met medewerkers van technische opleidingen tot installatiebedrijven probeerden de jongeren enthousiast te maken voor de techniek. En dat is niet zonder reden.

Warmtepompen

Installateurs zijn razend druk met het plaatsen van energiebesparende maatregelen. Isolatiemateriaal, zonnepanelen en warmtepompen zijn populair. Afgelopen jaar werden er in het hele land bijna 100.000 geplaatst warmtepompen geplaatst, flink meer dan in 2021, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Verwarmingsindustrie en het Trendrapport Warmtepompen.
Een druk bezochte techniekdag in De Marke in Deventer. Ook kinderen van basisscholen worden alvast warm gemaakt voor een opleiding in de techniek.
"Er hadden meer warmtepompen geplaatst kunnen worden vorig jaar", zegt Jeroen Harmsen van Technicampus. "Er is nog vraag genoeg, maar we hebben de techneuten er niet voor."
Ook Paul Christenhusz, praktijkopleider bij Van Lente Systeemintegratie, maakt zich wel zorgen over het chronisch tekort aan monteurs en technisch personeel. "We moeten echt investeren in nieuwe aanwas door hier aanwezig te zijn. Je kunt niet achter in de rij gaan staan en wachten tot het goedkomt."

Mening

Marye Teunis, teamleider bij De Marke, vindt het ook heel belangrijk dat er niet alleen maar middelbare scholieren zijn. "Hoe jonger kinderen kennis maken met techniek, hoe beter zij zich daar een mening over kunnen vormen. Daarom zijn we ook zo blij met de basisscholen die hier aanwezig zijn."
Teunis hoopt dat 30 procent van alle aanwezige jongeren uiteindelijk ook echt kiezen voor een technisch beroep. Aangezien je vandaag over de hoofden kon lopen in De Marke, zou dat goed nieuws zijn voor alle technische bedrijven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.