Nieuws

Bewoners op asielboot Genemuiden eten niet meer: IND moet uitkomst bieden

De asielboot in Genemuiden
De asielboot in Genemuiden © RTV Oost
Enkele tientallen asielzoekers die in de Industriehaven van Genemuiden op de boot van de Veiligheidsregio IJsselland verblijven, weigeren sinds gisteren te eten. Uit protest tegen de uitzichtloze situatie waarin ze verkeren. Medewerkers van de Veiligheidsregio hebben vandaag met de asielzoekers gesproken. Daar is uitgekomen dat de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) binnenkort een bezoek brengt aan de asielzoekers.
In een schriftelijke reactie stelt de Veiligheidsregio IJsselland dat zij als organisatie een beperkte rol heeft. "De rol van de Veiligheidsregio gaat vooral over faciliteren en bemiddelen."

Uitzichtloos

"We hebben signalen gehad dat er vragen waren op de boot", schrijft de Veiligheidsregio. Die vragen gaan vooral over de situatie waarin de asielzoekers zich bevinden. Die wordt door hen als uitzichtloos betiteld. Ze voelen zich vergeten door het IND en het COA. De asielzoekers zitten al maanden op de boot, maar krijgen maar geen duidelijkheid van het IND.
"We zijn met een delegatie vanuit de Veiligheidsregio IJsselland in gesprek gegaan met vrijwilligers en bewoners", schrijft de Veiligheidsregio. "We hebben geluisterd naar vragen en zorgen. De bewoners hebben het gevoel dat ze vergeten zijn door het IND en verliezen hierdoor het vertrouwen."

Informeren

Afgesproken is dat medewerkers van de IND uiterlijk binnen twee weken op de boot komen om de bewoners te informeren over hun status. "Dat bericht is door de bewoners positief ontvangen", schrijft de Veiligheidsregio. Per 1 maart houdt de opvang op de boot hoe dan ook op. "Binnen de regio kijken we met de gemeenten of we per 1 maart vervangende opvang kunnen regelen."
Of de asielzoekers nu ook stoppen met hun hongerstaking is niet bekend. "De eetweigering is aan de bewoners zelf om daar wel of niet mee te stoppen", aldus de Veiligheidsregio.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.