Nieuws

VIDEO | Dankzij Twentse sheltersuits slaapt Galyna in Oekraïne niet meer in de kou

Galyna Lukanova en Bas Timmer in Prybuzke, Oekraïne
Galyna Lukanova en Bas Timmer in Prybuzke, Oekraïne © Arie Kievit
Kapot geschoten huizen, temperaturen onder nul en geen verwarming: de situatie in Oekraïne is bar en boos. Veel inwoners van het land slapen in de kou, zoals Galyna Lukanova uit Prybuzke, een getroffen plaats in het zuiden. Tot vandaag, want de Enschedese Sheltersuit Foundation trekt samen met hulporganisatie Cordaid door het land om de inwoners te helpen. RTV Oost reist mee.
Voor de reis trekken we vanuit havenplaats Odessa langs verschillende plaatsen in het zuiden van Oekraïne die getroffen zijn door de oorlog. Plaatsen als Mykolajiv en omliggende dorpjes. “Ik kon mij niet voorstellen dat er nog mensen in die dorpjes wonen”, legt Bas Timmer, oprichter van Sheltersuit Foundation, uit. “Alles was kapotgeschoten. Dat is echt heftig om te zien. Echt bizar. Het is hier ontzettend koud en dan moeten de inwoners slapen in schuilkelders zonder verwarming.”

Wonen in de schuilkelder

Galyna Lukanova is één van de inwoners van het dorpje Prybuzke. Ze leefde anderhalve maand in een schuilkelder met haar kinderen. Een raket van de Russen kwam naast haar huis terecht en vernielde een deel van haar woning. Ze is een van de 120 overgebleven inwoners van het dorp, voor de oorlog waren het er nog 1.500.
Een vrouw die het slachtoffer is van een oorlog, maar ondertussen anderen helpt. Ze kookt voor haar buurtbewoners, ze biedt een warme plek en vangt alle huisdieren op van de mensen die gevlucht zijn.
“De ontmoeting met Galyna was speciaal. Die vrouw is zo sterk. Ze wordt door ons geholpen, maar ondertussen helpt ze de hele gemeenschap. Ze heeft heel weinig, maar helpt iedereen. Het bijzonderste was misschien nog wel dat ze Sheltersuit kende. Het gaf een verbroederend gevoel”, vervolgt Bas.
Galyna is één van de bewoners die van Bas een shelterbag krijgt. Een waterdichte slaapzak met ingebouwde matras. Ook worden er sheltersuits uitgedeeld, een jas met afritsbare slaapzak. Galyna is ontroerd dat er hulp vanuit Nederland komt. "Dat jullie voor ons gekomen zijn, is fantastisch. Jullie hulp is ontzettend belangrijk voor ons."
Galyna Lukanova uit Prybuzke
Galyna Lukanova uit Prybuzke © Arie Kievit

Overal ter wereld

Het is niet voor het eerst dat Bas Timmer de wereld over trekt om mensen in nood te helpen. “Deze hulpmiddelen verspreiden wij al bijna negen jaar over de hele wereld aan daklozen en vluchtelingen”, legt initiatiefnemer Bas Timmer uit. “Nu ook voor het eerst aan mensen in oorlogsgebied. Helaas is het noodzakelijk om dit te doen, maar ik ben aan de andere kant ook bevoorrecht dat ik deze mensen kan helpen.”
Bas Timmer van Sheltershuit Foundation in gesprek met een van de inwoners van Prybuzke
Bas Timmer van Sheltershuit Foundation in gesprek met een van de inwoners van Prybuzke © Arie Kievit
Het uitdelen van sheltersuits doet Bas al acht jaar lang. "Maar in conflictgebied is nieuw", legt hij uit. "Het idee voor de suits is ontstaan toen een vader van een vriend van mij als dakloze overleed door onderkoeling. Sindsdien delen we overal ter wereld de producten uit aan daklozen en vluchtelingen. Via hulporganisatie Cordaid kunnen we nu ook in oorlogsgebied helpen. Dat is ontzettend mooi om te doen, al was het natuurlijk liever niet nodig geweest.
De sheltersuits en shelterbags worden gemaakt in ateliers in Enschede en Zuid-Afrika. Ze zijn gemaakt van bijvoorbeeld oude slaapzakken, oude autogordels en stoffen die door bedrijven om wat voor reden dan ook gedoneerd worden. In de ateliers werken bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo wil het bedrijf op elke mogelijke manier bijdragen aan een betere wereld.

Kapotgeschoten dorp

De schade die de Russen in de Oekraïense dorpjes hebben aangericht is ongekend. Er is geen huis dat niet beschoten is, de meeste woningen zijn zwaar beschadigd en de dreiging is er nog altijd. De hulp van de Enschedese organisatie is dan ook erg welkom. “In elk dorp hebben we een dorpshuis ingericht waar we intakes houden”, zegt Gennadiy Yakubov van hulporganisatie Caritas Ukraine. “We bekijken dan per bewoner wat de situatie is en waar hij of zij behoefte aan heeft. De mensen hebben hier heel weinig. Geen geld, geen elektriciteit, geen verwarming. Wij proberen ze zoveel mogelijk te helpen.”
De schade in het huis van deze vrouw is groot, na de inslag van een Russische raket in haar tuin
De schade in het huis van deze vrouw is groot, na de inslag van een Russische raket in haar tuin © Arie Kievit
Yakubov is erg dankbaar voor alle hulp vanuit Enschede. “Helaas hebben veel mensen de hulp nodig. Nog altijd is het ontzettend zwaar voor de inwoners van deze dorpjes en de rest van Oekraïne. Hoewel de gevechten momenteel in het oosten plaatsvinden, zijn de spanningen hier in het zuiden nog goed voelbaar. En de schade is immens.”
De reis door Oekraïne eindigt voor Bas en zijn team vandaag. "Helaas is duidelijk geworden dat hier nog ontzettend veel hulp nodig is", vertelt hij. "Je merkt ook nog dat er gewoon nog heel veel verdriet bij de mensen zit hier. Het was een bijzondere reis en de hulp gaat zeker door.
Bas Timmer legt in Prybuzke uit hoe de shelterbag werkt
Bas Timmer legt in Prybuzke uit hoe de shelterbag werkt © Arie Kievit
Wil je bijdragen aan dit project? Dat kan via geefwarmte.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.