Nieuws

Laatste boot van overleden avonturier Henk de Velde staat te koop

De Solitario, Henk de Velde's laatste boot, was een motorschip
De Solitario, Henk de Velde's laatste boot, was een motorschip © RTV Oost
De boot 'Solitario' van Henk de Velde uit IJsselmuiden staat te koop. Stefan de Velde, de zoon van de avonturier, biedt de boot aan op Facebook. De Velde overleed in november vorig jaar op 73-jarige leeftijd.
De IJsselmuidenaar werd bekend door zijn avontuurlijke reizen op zijn zeilschip. Zo reisde hij tussen 1976 en 2011 in zijn eentje de wereld over. De laatste maanden bracht De Velde door in een zorgcentrum.

Solitario

In de jaren daarvoor leidde hij een rustig leven op de Solitario, een comfortabele motorcruiser waarmee hij wat rondzwierf over de wateren rond Kampen. Zo nu en dan trok hij er nog eens op uit naar onbekend gebied; een avonturier pur sang.
Ruim elf jaar geleden kwam De Velde terug van zijn laatste wereldreis. Hij overwoog niet meer terug te keren, nadat hij in Micronesië het paradijs had gevonden. Maar hij kon de blik in de ogen van zoon Stefan niet meer uit zijn hoofd krijgen. "Ik dacht veel aan Stefan, ik miste hem. En dus besloot ik daar, in dat ultieme paradijs in Micronesië, dat ik terug moest."
Tekst gaat verder onder de video

Boeken en films

Henk de Velde schreef zestien boeken waaronder de reisverhalen 'Onderweg naar Bluff'. Verhalenbundels, gedichten en ook de dagboeken van zijn reizen kenmerken zich door Henks filosofische gedachten.
RTV Oost maakte twee grote tv-series over de laatste twee wereldreizen van De Velde. De series zijn veelbekeken, zijn films werden jaren later nog vertoond in filmhuizen onder meer in Nederland en Argentinië.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.