Nieuws

Schaatsen met een frame, gesneden koek voor Maartje Ellenkamp: "Ook als je niet kunt lopen"

Maartje Ellekamp wil het frame-schaatsen naar de Special Olympics World Games brengen
Maartje Ellekamp wil het frame-schaatsen naar de Special Olympics World Games brengen © RTV Oost
Met een verstandelijke of lichamelijke beperking toch het ijs op: dat kan dankzij een speciaal frame. Maartje Ellekamp is professioneel frame-schaatser en als het aan haar ligt is de sport ook te zien op de volgende Special Olympic World Games, het grootste sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking.
"Ik kan niet meer goed lopen en ik kan ook niet meer schaatsen. Frame-runnen, op de weg, of frame-schaatsen, op het ijs, is voor mij heel belangrijk. Op die manier kan ik nog in beweging blijven", vertelt Maartje. Zij was donderdag te vinden bij een clinic van de Samen Schaatsen Elfstedentoer op de ijsbaan in Enschede.
Schaatsen met een frame, gesneden koek voor Maartje Ellenkamp
De Sven Kramer Academy organiseert het Stichting het Gehandicapte Kind de Samen Schaatsen Elfstedentoer. Op ijsbanen door heel Nederland kunnen kinderen van 5 tot 12 jaar gratis een clinic volgen. "Elk kind moet minstens één keer kunnen ervaren hoe leuk schaatsen is", vertelt Maaike Heethaar van Stichting het Gehandicapte Kind.

De Ireen Wüst

Ongeveer 40 kinderen, met en zonder een beperking, genoten donderdag van het ijs in Enschede. De meeste kinderen maakten ook voor het eerst kennis met het frameschaatsen. Voor Maartje Ellekamp is het frame-schaatsen gesneden koek. "Ik ben wel een voorbeeld voor die kleintjes", lacht Maartje. "Dat doet mij wel goed."
"Maartje is echt de pro van het frame-schaatsen," vertelt Maaike Heethaar van Stichting het Gehandicapte Kind
"Maartje is echt de pro van het frame-schaatsen," vertelt Maaike Heethaar van Stichting het Gehandicapte Kind © RTV Oost
"Maartje is echt de pro van het frame-schaatsen. Je kunt wel gerust stellen dat zij de Ireen Wüst is", aldus Maaike Heethaar. "Ze inspireert ook heel veel andere mensen om ook te gaan schaatsen. En we zien hier vandaag dat schaatsen voor iedereen mogelijk is. Ook als je niet kunt lopen of moeilijk op je benen kunt blijven staan."

Wereldwijde sport

Maartje Ellekamp doet er alles aan om het frame-schaatsen populairder te maken. Het uiteindelijke doel is om de sport ook op de Special Olympic World Games te krijgen. "Ik vind het belangrijk dat mensen met een verstandelijke beperking tijdens de Special Olympics mee kunnen doen aan alle sporten. Dat die mensen ook een podium krijgen", vertelt ze.
Volgens Maaike Heethaar is ze al goed onderweg: "We kennen Maartje als iemand die de lat elke keer wat hoger legt. Als het frame-schaatsen een wereldwijde sport wordt dan kan het ook op het programma komen van de World Games. Ze is goed bezig om andere landen te enthousiasmeren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.