Nieuws

Steenwijkerland zoekt fietscoaches: "Fietsen vergroot je wereld"

Ngisti uit Steenwijk is blij dat ze nu kan fietsen
Ngisti uit Steenwijk is blij dat ze nu kan fietsen © RTV Oost Jolande Verheij
In Nederland is fietsen zo gewoon dat je er niet bij stilstaat dat lang niet iedereen kan fietsen. Mensen met een niet-Nederlandse achtergrond hebben het vaak niet van huis uit meegekregen en dan is het lastig om het alsnog te leren. Met de inzet van vrijwillige fietscoaches wil Steenwijkerland zoveel mogelijk mensen aan het fietsen krijgen.
Een beetje wiebelig, maar met een stralende lach komt Ngisti Ghebrengus aanrijden op haar blauwe Gazelle. "Ik ben heel blij dat ik het nu kan. Ik kan nu veel makkelijker de kinderen naar school brengen en boodschappen doen. En fietsen is gezond!" Ngisti komt uit Eritrea, en daar was het niet vanzelfsprekend om te leren fietsen.
Steenwijkerland zoekt fietscoaches

Niet vallen

Met hulp van Regi Oppatja kan Ngisti zich nu goed redden op de fiets. Regi is fietsdocent van de fietsersbond. Hij weet precies hoe je een volwassene het snelst kan leren fietsen: "Kinderen leren het al heel jong, spelenderwijs met vallen en opstaan. Wij leren het zonder vallen, want daar worden mensen bang van en dat wil je niet. Eerst goed je balans vinden, dat is het belangrijkst."
Ngisti met haar fietscoach Regi Oppatja
Ngisti met haar fietscoach Regi Oppatja © RTV Oost Jolande Verheij
Om te leren fietsen moet het zadel heel laag staan, zodat je altijd stevig met beide voeten op de grond kan, legt Regi uit: "We oefenen eerst zonder te trappen. Je gaat op het zadel zitten en zet jezelf af met beide voeten tegelijk, we noemen dat flappen. Zo wen je aan de snelheid en het sturen, zonder om te vallen."

Veel vraag naar

Bij Sociaal Werk de Kop komen veel vragen binnen van mensen die graag willen leren fietsen, ziet coördinator Gerdo van Dalen: "Vaak gaat het om vluchtelingen en andere nieuwkomers, meestal vrouwen. Maar het zal je verbazen hoeveel Nederlanders ook nooit fietsen hebben geleerd. Of dat ze na een ongeluk of val niet meer durven en een zetje nodig hebben om het toch weer te proberen."
Boodschappen doen, naar je werk of een club, de kinderen uit school halen, allemaal zaken die al gauw lastig worden als je niet kunt fietsen: "Fietsen vergroot je wereld, je bereik, je mobiliteit", ziet Gerdo. "Je kan zoveel meer als je op de fiets kan stappen. Het geeft je plezier, ontspanning en het is gezond."

Fietscoaches

Om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen met leren fietsen, is Sociaal Werk de Kop op zoek naar vrijwillige fietscoaches. Die gaan dan individueel of in kleine groepjes fietslessen geven aan mensen in de buurt. De coaches krijgen eerst zelf een training van de Fietsersbond, zodat ze verantwoord zelfstandig les kunnen gaan geven.
Het geeft je plezier, ontspanning en het is gezond
Gerdo van Dalen, Sociaal Werk de Kop
Een fietscoach hoeft geen fanatieke fietser te zijn, maar er zijn wel een paar basisvoorwaarden, zegt Gerdo: "Je moet het in elk geval leuk vinden om mensen iets te leren. Het is ook handig als je een beetje Enges spreekt. En je moet fysiek in staat zijn om een stukje naast de fietser mee te lopen en een steuntje te geven als het nodig is."
Gerdo van Dalen, fietsproject Sociaal Werk de Kop
Gerdo van Dalen, fietsproject Sociaal Werk de Kop © RTV Oost Jolande Verheij
Woon je in Steenwijkerland, heb je af en toe een paar uurtjes over en lijkt het je wel wat om fietscoach te worden? Of wil je ook graag zelf leren fietsen? Dan kan je je opgeven bij Gerdo van Dalen van Sociaal Werk de Kop, g.vandalen@sociaalwerkdekop.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.