Nieuws

Overijsselaars afgetroefd door Limburger in strijd om titel Beste Bestuurder

Burgemeester Petra Dassen van Kerkrade
Burgemeester Petra Dassen van Kerkrade © ANP / Marcel van Hoorn
Niet Monique van Haaf of Ank Bijleveld, maar een Limburger is de Beste Lokale Bestuurder van 2022. Het gaat om Petra Dassen-Housen, de burgemeester van Kerkrade. Het bleek niet de enige tegenvaller voor onze provincie gisteravond.
In totaal deden dertien bestuurders mee: één uit elke provincie en een waterschapbestuurder. De Overijsselse troef was VVD-gedeputeerde Monique van Haaf. Onze wildcard was Ank Bijleveld. De Goorse is weliswaar burgemeester van Almere, maar als er iets te winnen valt is ze gewoon weer van ons.

Verbinders grote winnaars

Ondanks de dubbele winkans won Overijssel helemaal niets. Onze delegatie bleek niet opgewassen tegen de 'vriendelijke, betrouwbare en waar nodig daadkrachtige' Dassen-Housen. De Limburgse is bovendien 'een echte verbinder'.
De titel 'Beste Bestuurder van een kleine gemeente' kregen we ook al niet. Want daar was Miguel Ririhena, een wethouder in de gemeente Tynaarlo in Drenthe. Een man met 'een duidelijke en goed onderbouwde mening' die net als Dassen-Housen 'daadkrachtig' is.
Daadkracht scoort, net als mensen die goed kunnen verbinden. Overijsselaars scoren niet, want de Beste Jonge bestuurder is een Brabander. Hij heet Ufuk Kâhya en is - jawel - een echte verbinder. De wethouder van de gemeente 's Hertogenbosch heeft daarnaast 'een zichtbare passie voor gelijke kansen en gezondheid'.
Van Haaf ligt waarschijnlijk niet wakker van het verlies. "Je kunt ook wel twijfels hebben bij zo'n lijstje", zei ze vooraf. "Het is leuk om genomineerd te zijn, maar we moeten het ook niet te veel waarde geven, denk ik. Het is een compliment, maar veel bestuurders verdienen complimenten."
De prijs is een initiatief van het vaktijdschrift Binnenlands Bestuur samen met onderzoeksbureau Necker. Dit bureau benaderde alle lokale bestuurders, politici, griffiers en secretarissen. In de eerste ronde gaven zij aan wie zij vonden uitblinken in het afgelopen jaar en waarom. In de tweede ronde kon het publiek voor de titel Beste Lokale Bestuurder. In totaal werden in deze tweede stemronde ruim 13.000 stemmen uitgebracht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.