Nieuws

Vroomshoop eert Martin Luther King

Martin Luther King Singers
Martin Luther King Singers © RTV Oost/Monique Sleiderink
Waar in veel kerken de banken leeg zijn, zijn ze tijdens de speciale Martin Luther Kingdiensten goed gevuld. Op diverse plekken in Overijssel worden dit jaar Martin Luther Kingdiensten gehouden, ter nagedachtenis aan hem en zijn strijd tegen discriminatie. Ook in Vroomshoop wordt er aandacht besteed aan dit nog steeds actuele thema. Maar waar komt de belangstelling voor die diensten vandaan?
Op 4 april is het 55 jaar geleden dat Martin Luther King werd vermoord. De baptistendominee was mateloos populair. Zijn toespraak over rassendiscriminatie 'I have a dream' werd wereldwijd bekend. Martin Luther King was behalve dominee ook politiek leider en één van de prominentste leden van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging.
In het jaar waarin de 'zwarte dominee' werd vermoord, zijn er speciale diensten ter nagedachtenis aan hem en zijn gedachtegoed. Ook Kerkelijk Centrum Irene in Vroomshoop kent zo'n dienst.
Martin Luther King inspireert Vroomshoop
Het video-item is maandag te zien op TV Oost Bij Oost Vandaag, 17.10 uur

Opstaan

Dominee Arjen van der Spek is initiatiefnemer en voorganger in deze diensten. "Het verhaal van Martin Luther King is actueler dan ooit. Wij mensen plaatsen elkaar graag in hokjes, dat is van alle tijden. Maar we mogen het er niet bij laten zitten. Rassenscheiding, discriminatie op grond van huidskleur, afkomst, gedrag of geloof, we moeten - net als Martin Luther King - durven opstaan daartegen. Zijn boodschap is een vreedzame, maar wel indringende boodschap. Die willen we hier vanavond brengen en in al die kerken waar we komen."

Geweldloos

Martin Luther King werd beroemd in de jaren '50 en '60 dankzij zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten. Beroemd is zijn mars naar Washington op 28 augustus 1963 en het boycotten van stadsbussen die blanken bevoordeelden. Hij was charismatisch en bekend om zijn welbespraaktheid. In 1963 hield hij op de trappen van het Lincoln Memorial zijn wel bekende toespraak 'I Have a Dream'. Daarin sprak hij zijn hoop uit, dat mensen ooit op hun gedrag en niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden. Een jaar later, op 10 december 1964, kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede. In 1968 werd Martin Luther King op 39-jarige leeftijd doodgeschoten, terwijl hij op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis stond.

Symbool

Voor velen is Martin Luther King een symbool voor de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten gebleven. Zijn bekendheid en invloed waren en zijn wereldwijd. Ook anno nu leeft Martin Luther King voort. 55 jaar na zijn dood wordt hij in Overijssel herdacht met speciale vieringen: de Martin Luther Kingdiensten, met als titel: 'De dromen, daden en nalatenschap van MLK in muziek, beeld, speech, samenzang en gebed naar gelijkheid voor iedereen'.
Grote belangstelling in kerk Vroomshoop
Grote belangstelling in kerk Vroomshoop © RTV Oost/Monique Sleiderink

Belangstelling

Dominee van der Spek is blij met alle positieve aandacht voor de Martin Luther Kingdiensten. De belangstelling is groot, zeker na een artikel in dagblad Trouw. Van der Spek: "We dachten de tour in maart te beëindigen, maar er is zoveel vraag naar, dat we er nog wat kerkdiensten aan toe gaan voegen. De toegang is gratis; we hopen zoveel mogelijk mensen te bereiken met de boodschap van Martin Luther King en de muziek uit zijn tijd. De teksten, de muziek, de beelden, het is zo'n ultieme beleving. Het inspireert mensen steeds weer."
Kijk voor de volledige agenda op: themarchofmartin

Overijssel

In Overijssel zijn er nog Martin Luther Kingdiensten op:
* zaterdag 18 februari Rijssen, 19:00 uur, RK Dionysiuskerk, Rozengaarde 53
* 5 maart Vriezenveen, 19:00 uur, Grote Kerk, Westeinde 39
* 12 maart Dedemsvaart, 19:00 uur, De Antenne, Wilhelminastaat 3
* zaterdag 25 maart Enter, 19:00 uur, RK Antonius Abt kerk, Dorpsstraat 125

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.