Nieuws

Grap van carnavalsvereniging valt verkeerd: "Advocaat in arm genomen"

Deze mensen konden wel lachen om de grap van de vereniging
Deze mensen konden wel lachen om de grap van de vereniging © GS Media
Carnavalsvereniging De Turftrappers kreeg vandaag een rekening van 529 euro gepresenteerd. Afzender is Marcel Hogenberg, die met zijn aanhanger naar Slagharen reed voor 'gratis brandhout'. Eenmaal daar kreeg hij een doosje lucifers in de hand gedrukt. De Drent kan er niet om lachen en wil dat de grappenmakers zijn kosten terugbetalen. "Ik heb een advocaat in de arm genomen."
Door: Nout Peper
"Hallo, wij zijn een startende handelsonderneming en om te beginnen starten we met een klapper!!!" Zo begon de Facebookadvertentie van het niet-bestaande bedrijf De Zwaluw. De belofte: gratis brandhout, af te halen in Slagharen.

Lachpoppetjes

Marcel Hogenberg werd op het bericht gewezen door een kennis uit Friesland. "Diegene had het financieel moeilijk en huurde mij in", zegt Hogenberg, eigenaar van een vervoersbedrijf. "We hadden 's ochtends nog gebeld. Toen zeiden ze: er is genoeg, je kunt een vrachtwagen volgooien."
En zo begon de reis vanuit het Friese Blesdijke naar Slagharen. Een rit van 128 kilometer, zo staat op de factuur die Hogenberg opstelde.
Eenmaal in Slagharen werd hij begroet door leden van de carnavalsvereniging die hem lucifers gaven. "Wij zeiden: hier zitten gevolgen aan vast", zegt Hogenberg. "Ze vonden het belachelijk, lachten wat en zeiden dat we moesten doorrijden."
Tekst gaat verder onder de afbeelding
De bewuste advertentie
De bewuste advertentie © Facebook
De Drent weet zeker dat hij een goede zaak heeft. "Er stond dat het hout zou worden opgeladen, dat doe je met een machine en niet met de hand. Ik heb ze benaderd, maar zij sturen lachpoppetjes." Hij voorspelt dat het lachen ze snel zal vergaan. "Ik ken al zeven mensen die stappen overwegen."

Gratis pallets

Stuntcommissielid Thijs noemt de factuur van Hogenberg 'lachwekkend'. "De kilometerkosten zijn heel hoog (2,48 euro per kilometer, red.). Ik heb het idee dat hij hier een slaatje uit wil slaan." Volgens de carnavalsvereniging hadden ze afvalhout liggen, zoals pallets, die de Drent mee had kunnen krijgen.
De factuur (529 euro) is opgebouwd uit een kilometervergoeding (2.48 euro x 128 kilometer), de huur van een trailer (45 euro) en een uurtarief voor werknemers (25 euro per uur keer 3).
Hogenberg zegt dat zijn factuur geen nieuwe grap is. "Absoluut niet. Er was een stel uit Assen dat in de financiële problemen zit, die zijn nu geld voor brandstof kwijt dat ze anders voor eten konden gebruiken."
"Ik snap dat het spijtig is", zegt stuntcommissielid Thijs, die ook ontkent dat dit een nieuwe grap is. "We doen dit soort acties al jaren. Als we met iedereen rekening moeten houden, kunnen we het best stoppen.”

Geld terug of niet?

Betalen is geen optie voor de carnavalsvereniging. "Tuurlijk niet", zegt Stephen Schlepers, Prins Carnaval. "Er stond 'gratis brandhout', wat het dan precies is, is juist de gein."
We vroegen een advocaat hoe groot de kans is dat Hogenberg zijn geld terugkrijgt als het op een rechtszaak aankomt. Hier lees je zijn antwoord.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.