Nieuws

Vitens en provincie komen met 'ongewone oplossingen' tegen drinkwatertekort

Drinkwater, foto ter illustratie
Drinkwater, foto ter illustratie © Getty Images
In de strijd tegen het drinkwatertekort wil de provincie dat vergunningen voor nieuwe waterwinlocaties sneller en makkelijker gegeven kunnen worden. Waterbedrijf Vitens en de provincie komen bovendien met een publiekscampagne, waarin mensen wordt gevraagd om 'wijs om te gaan met drinkwater'. Ook wordt er gewerkt aan een noodprotocol, voor het geval er in de toekomst echt te weinig drinkwater is in Overijssel.
Om ervoor te zorgen dat we ook de komende jaren genoeg drinkwater uit de kraan hebben, ondertekenden de provincie Overijssel en Vitens vanmiddag een convenant. In dat document zijn afspraken gemaakt over hoe een dreigend tekort aan drinkwater voorkomen kan worden.
Dat zo'n scenario niet onrealistisch is, bleek een jaar geleden. Vitens luidde toen de noodklok: de leveringszekerheid van drinkwater in Overijssel was in 'groot gevaar', stelde het bedrijf.

Makkelijker nieuwe vergunningen

De provincie wil aanvragen van Vitens voor het mogen uitbreiden van waterwinlocaties voortaan met voorrang gaan behandelen. Ook verzoeken van het waterbedrijf voor nieuwe locaties waar drinkwater gewonnen kan worden, krijgen prioriteit. "Ook als deze versnellingen buiten de gebaande paden liggen en onconventioneel als oplossing zijn", schrijft de provincie.
Beide partijen willen zich ook niet laten tegenhouden door bestaande wetgeving. "In dat geval willen we een gezamenlijke lobby voeren om verandering van deze wetgeving weg te kunnen nemen."
De afspraken zijn opvallend te noemen, gezien de weerstand die er op sommige plekken nu al is tegen het winnen van extra water. Zo kwamen bewoners van de Hammerflier vorig jaar in opstand; zij vrezen voor hun huizen nu Vitens de waterwinning er flink mag uitbreiden.

Noodprotocol

Vitens en de provincie werken tevens aan een noodprotocol. Daarin worden scenario's opgesteld voor het geval het drinkwater echt op dreigt te raken. Wat die scenario's zijn, hebben beide partijen niet bekendgemaakt.
Ook de consument en zakelijke klanten worden in de plannen meegenomen. Zo willen Vitens en de provincie waterbesparing aanmoedigen. Dat doen ze onder meer door jaarlijks met een publiekscampagne te komen, waarin wordt opgeroepen om wijs om te gaan met drinkwater.
Dit is waarom er tekort aan drinkwater dreigt in Overijssel:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.