Nieuws

Slepende ruzie evangelisch opvanghuis WIC Balkbrug voor rechter: 'Als hij lid wordt breekt hel los'

Het hoofdgebouw van de WIC in Balkbrug
Het hoofdgebouw van de WIC in Balkbrug © RTV Oost / Ties van der Heide
Bewoner Ronald Kroezen van het evangelisch opvanghuis 'De Werkelijkheid is Christus' (WIC) wil lid worden van de vereniging die achter het centrum schuilgaat. Daarmee hoopt hij de WIC 'nieuw leven in te blazen'. Directeur van het opvangcentrum, Gerrit Tessemaker, weigert echter het lidmaatschap en beweert dat er een ledenstop geldt. De WIC wordt volgens hem een stichting en die heeft geen leden. Maar er is nog een reden. "Als ik hem als lid accepteer, breekt de hel los."
Het is al tijden onrustig rondom het veelbesproken opvanghuis. Bewoners trokken in mei 2021 aan de bel. Er waren meerdere klachten over de kwaliteit van de zorg, vermeend misbruik van zorggeld en de volgens hen gebrekkige accommodatie, waardoor de veiligheid in het geding zou zijn. De evangelische leef- en woongemeenschap is toen uitvoerig doorgelicht. Vanaf april 2022 geldt een cliëntenstop omdat de geboden zorg niet voldoet aan de kwaliteitsnormen.

'Bergafwaarts'

Kroezen hoopt als actief lid dat de opvang stapje voor stapje wordt verbeterd. "Het gaat bergafwaarts met de WIC en er moet snel iets gebeuren." Tessemaker is volgens Kroezen een soort alleenheerser binnen de woongemeenschap. Hij is momenteel het enige bestuurslid. Ook bij de bewonersraad hoeft Kroezen naar eigen zeggen niet aan te kloppen. "Dat is een eilandje op zich en functioneert niet als medezeggenschapsorgaan." Verder is onduidelijk hoeveel leden WIC heeft. Volgens Kroezen geen, volgens Tessemaker vijftien.
Het eind zeventiger jaren opgerichte evangeliecentrum - ondergebracht in een voormalig hotel - heeft de afgelopen decennia meerdere bestemmingen gehad. Van een stiltecentrum tot een opvanghuis voor 'Tsjernobyl-kinderen'. Sinds 1990 biedt het onderdak aan mensen in nood: variërend van verslavingsproblematiek tot psychiatrische problemen. In het opvanghuis in hartje Balkbrug kunnen ongeveer twintig cliënten ondergebracht worden.
Volgens Tessemaker is er sprake van een ledenstop, omdat de WIC in transitie is van vereniging naar stichting. Kroezen accepteren als lid zou volgens hem verspilde moeite zijn. Hoe lang die transitie gaat duren, weet de directeur niet. Als de rechter vraagt waarom Kroezen in de tussentijd geen lid kan worden, komt er nóg een reden boven tafel.
"Als je ziet hoe het hele proces is gegaan. De WIC is afgebrand door alles wat er in de media is gekomen. Als iemand dat veroorzaakt heeft en je haalt diegene binnen als nieuw lid, dat is naar buiten toe niet geloofwaardig. Dan breekt onder bewoners de hel los. Mensen accepteren dat niet", aldus Tessemaker. Toch is het transitieproces volgens hem de voornaamste reden. " Als zich vandaag vijf nieuwe leden melden, worden die ook niet aangenomen."

Mediator

Dan doet de advocaat van Kroezen nog één laatste poging. "Waarom niet gewoon de ledenstop opheffen? Dan hoeft meneer Kroezen niet lid te worden, maar misschien wel andere bewoners."
Kort daarna wordt het kort geding geschorst en gaan beide partijen buiten de rechtszaal met elkaar in gesprek. Als de zitting wordt hervat, krijgt de rechter het verzoek om een mediator aan te wijzen. "U doet er goed aan om te onderzoeken of dat tot iets kan leiden", aldus de rechter. Mochten beide partijen er niet uitkomen, dan volgt er alsnog een vonnis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.