nieuws

Schilder Jongkind uit Lattrop krijgt nieuw gedenkteken

Stichting Buurtschapsraad Lattrop-Breklenkamp wil een informatiepunt bouwen ter ere van de in Lattrop geboren schilder Jongkind. Het gebouw moet geplaatst worden op de geboorteplek van de kunstenaar. Daar ligt al een grote zwerfkei ter nagedachtenis van Jongkind.Â
Jongkind wordt tegenwoordig beschouwd als één van de belangrijkste voorlopers van het impressionisme en zijn werk is te zien in vele prominente musea. Hij was bevriend met bekende schilders uit zijn tijd zoals Bazille, Boudin , Corot en Pisarro. Monet , de vader van het Impressionisme, zei over hem: "Jongkind heeft mij leren kijken."
Het werk van Jongkind was van grote invloed en zijn betekenis werd erkend door schrijvers als Goncourt, Zola en Signac. Hij overleed op 9 februari 1891 te Saint Egrive in de buurt van Grenoble in Frankrijk en is begraven op het kerkhof van Côte-Saint-André in het departement Isère.
Op de plek waar Jongkind op 3 juni 1819 werd geboren moet een gedenkteken komen met informatie over de schilder bijeengebracht door de vereniging Dans les pas de Jongkind uit Côte-Saint-André , de Société des Amis de Johan Barthold Jongkind uit Parijs en voor de buurtschap door een groep enthousiaste inwoners van Lattrop en Breklenkamp.

Steenlegging bijgewoond door gezelschap van 50 Fransen

Zaterdag 6 juni zal Jaap Jongkind, een verre nazaat van de schilder, de eerste steen leggen op deze plek waar veel toeristen hun weg vinden in het Twentse coulissenlandschap. Onder de gasten bevinden zich vijftig Fransen, leden van Dans les pas de Jongkind. De ontvangst van de ongeveer negentig gasten heeft plaats op het Huis te Breckelenkamp. In de bloesemzaal zal de heer Cazemier een welkomstwoord uitspreken, waarna de drie samenwerkende partijen ieder een uitleg zullen geven van hun bijdrage. Dan wordt het gezelschap naar de geboorteplek van Jongkind overgebracht, waar de eerstesteenlegging plaats zal vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.