Nieuws

Veel kritiek op nieuw afvalsysteem Zwolle: "Omslachtig en stigmatiserend"

Incontinentiemateriaal moet je in Zwolle  in speciale luiercontainers gooien
Incontinentiemateriaal moet je in Zwolle in speciale luiercontainers gooien © RTV Oost
"Ik snap best dat we anders met afval moeten omgaan, maar dit kan echt niet zo". Esther de Jong uit Zwolle heeft naast gewoon restafval ook incontinentiemateriaal en ander medisch afval. Ze hoeft daar niet voor te betalen, maar moet het voortaan wel apart inleveren. En dat is ingewikkelder dan het klinkt.
In de stromende regen rijdt Esther met haar handbike door Zwolle, met een afvalzak onderweg naar de luiercontainer: 'Alleen het woord al, had dat niet wat algemener gekund?" verzucht Esther. "Gewoon 'incontinentiemateriaal'. Ik vind dit zo stigmatiserend, het voelt vervelend."

Uitdaging

Dan komt de uitdaging om de zak in de container te krijgen. Daar is een speciale registratie op de gewone afvalpas voor nodig, aan te vragen bij de Rova. "Dan moet je aan een willekeurig figuur aan de telefoon weer je hele verhaal doen, dat klopt toch niet met de regels van de privacy?"
De pas doet het, maar dan komt het volgende probleem: de luiercontainer is duidelijk niet gemaakt voor mensen in een rolstoel of scootmobiel, Pas als Esther zich helemaal uitstrekt kan ze bij de klep. "De eerste keer viel hij steeds dicht voordat ik de zak erin had. Hier is slecht over nagedacht, het zijn vaak ouderen en mensen met een beperking die dit nodig hebben."

Beter scheiden

Voorheen betaalden inwoners van Zwolle per huishouden een vaste afvalstoffenheffing. Met de invoering van Diftar op 1 januari is het de bedoeling dat je afval zoveel mogelijk scheidt, en betaalt voor het restafval dat je aanbiedt. Hoe meer restafval, hoe duurder je uit bent.
Voor mensen die buiten hun schuld extra veel restafval hebben, zijn er allerlei maatregelen bedacht. Dat klinkt mooi, maar is nodeloos ingewikkeld merkt Esther: "Het incontinentiemateriaal moet in speciale luierzakken. Die moest ik ophalen in een andere wijk. Dan roept een dame bij de balie keihard: 'Is het voor uzelf of voor uw kinderen?'. Dat is echt gênant."
Het is fijn dat het gratis is, maar daar is alles mee gezegd
Esther de Jong over de luiercontainers
"Ik heb ook nog ander medisch afval, dat moet ik in een speciale zak stoppen en dan mag het bij het restafval. Maar daar moet ik dan weer een ander speciaal pasje voor gebruiken, dat ik ook moest aanvragen. Het is allemaal zo nodeloos omslachtig. Ze gaan er blijkbaar op voorhand al vanuit dat mensen er anders misbruik van maken"

"Gratis"

Meerdere pasjes, verschillende zakken, containers die ver weg staan en te hoog zijn: Esther heeft er bijna een dagtaak bij om van haar afval af te komen: "Het is fijn dat het gratis is, maar daar is alles mee gezegd."
Bij het meldpunt over Diftar van de SP in Zwolle zijn al meer dan 300 klachten binnengekomen: "Ik hoop dat de gemeente luistert naar de inwoners en dit snel verandert. Diftar zal wel blijven, maar dit is niet hoe het zou moeten volgens mij."
Zo omslachtig en ingewikkeld is Diftar in Zwolle voor mensen met een beperking

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.