Nieuws

Twentse gemeenten kunnen afval zonder aanbesteding kwijt bij Twence

Twence
Twence © RTV Oost / Wouter de Wilde
Het is niet nodig dat de Twentse gemeenten die aandeelhouder zijn van Twence voor de afvalverwerking een aanbesteding volgen. Het afval mag gewoon verwerkt blijven bij Twence. Dat heeft de rechter bepaald in een bodemprocedure die door afvalverwerker AVR was aangespannen.
Het private afvalverwerkingsbedrijf AVR, dat in handen is van Chinese investeerders, eiste in 2021 van Twence en de deelnemende Twentse gemeenten dat zijn een aanbestedingsprocedure zouden volgen voor het afsluiten van nieuwe afvalverwerkingscontracten.
Twence koos echter voor een zogenoemde ínhouse constructie, waarbij met aandeelhoudende gemeenten een overeenkomst is gesloten om de afvalverwerking in eigen hand te houden zonder tussenkomst van derden. Met andere woorden: de veertien Twentse gemeenten en gemeente Berkelland hebben een aandeel in Twence Holding BV en onderling afgesproken dat het afval uit de aangesloten gemeenten naar Twence gaat.

Europese regels

Een constructie waartegen AVR als concurrerend afvalverwerker bezwaar maakt en die in strijd zou zijn met de Europese regels voor aanbesteding. Vorig jaar moesten de Twentse gemeenten en Berkelland de afvalverwerkingsovereenkomsten met Twence verlengen. Hoewel een aantal Twentse gemeenten bekeek of zij van de overeenkomst met Twence afkon, zijn inmiddels alle contracten weer verlengd.
De rechter heeft geoordeeld dat er niets mis is met de afgesloten Twentse afvalcontracten en wees de vordering van AVR af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.