nieuws

Inwoners gemeenten Dinkelland en Losser ontvangen preventief jodiumtabletten

Kerncentrale Emsland Lingen
Kerncentrale Emsland Lingen
Binnenkort versturen de gemeenten Dinkelland en Losser in samenwerking met Veiligheidsregio Twente jodiumtabletten naar alle inwoners onder de 40 jaar die binnen een cirkel van 25 kilometer van de kerncentrale Emsland in Lingen wonen.
Gemeenten en Veiligheidsregio vinden het belangrijk om inwoners goed voor te bereiden op risico’s van kerncentrale Emsland in Lingen. De centrale staat op twintig kilometer afstand van de grens bij Denekamp. Bij deze kerncentrale gelden zeer strenge controles, trainingen en ander veiligheidsmaatregelen. De kans op een ongeval is klein. Maar als er toch iets mis zou gaan, bestaat de kans dat er radioactieve straling vrijkomt.
Zo'n wolk met radioactieve straling kan ook over Twente komen. In een cirkel van 25 kilometer rondom de kerncentrale kan bij een incident worden geadviseerd om jodiumtabletten in te nemen als bescherming. Dit geldt voor personen tot 40 jaar en zwangere vrouwen. De gemeenten Dinkelland en Losser vallen gedeeltelijk binnen deze cirkel.
Om er zeker van te zijn dat bij een ongeval de aangewezen bevolkingsgroep op tijd jodiumtabletten kunnen slikken, stuurt Veiligheidsregio Twente iedereen die binnen deze cirkel woont én jonger is dan 40 jaar of zwanger, nu alvast jodiumtabletten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.