Nieuws

Zuivel van SalLand stopt na een jaar: "Omzet was veel te laag"

Vorig jaar juni startten Ellis en Tom Lugtenberg vol enthousiasme met hun eigen melkfabriek
Vorig jaar juni startten Ellis en Tom Lugtenberg vol enthousiasme met hun eigen melkfabriek © RTV Oost
Zuivel van SalLand uit Olst is na een klein jaar gestopt met de productie. In juni vorig jaar werd de droom van melkveehouders Tom en Ellis Lugtenberg uit Olst werkelijkheid. Samen met horecaondernemer Leon Ripperda openden ze hun eigen melkfabriek. Nu heerst er vooral teleurstelling.
"We hebben onze doelstellingen niet gehaald. De omzet was veel te laag vergeleken met onze prognoses," laat Ellis Lugtenberg in een reactie weten. "We konden op deze manier geen personeel aannemen. Iedereen praat enthousiast over korte ketens en duurzaam produceren, maar dat wil nog niet zeggen dat er een markt voor is. Dit heeft ons doen besluiten om te stoppen."

Regionale markt

Ruim twee jaar geleden begonnen de drie ondernemers al met het plan van een eigen lokale melkfabriek. "Hoe mooi zou het zijn als onze melk en ons vlees echt gebruikt wordt in onze eigen omgeving?" Dat vroegen melkveehouders Ellis en Tom Lugtenberg uit Olst zich af. Samen met kok Leon Ripperda sloten ze een deal. De bedoeling was om een afzetmarkt in de eigen regio te kunnen vinden.
Zo zouden de melkproducten niet alleen naar scholen gaan, maar ook naar verzorgingstehuizen en ziekenhuizen. "En we hopen dat mensen in hun eigen omgeving gaan zoeken naar een lokale boer waar ze producten kunnen halen," zo vertelde Tom Lugtenberg begin 2021. "Zo moet een regionale markt ontstaan, die echt duurzaam is. En hopelijk is onze melk dan niet meer anoniem, maar echt een product van Salland."

Stikstofcrisis

De opening in juni vorig jaar viel tussen alle commotie rond vermindering van de veestapel vanwege de stikstofcrisis. "Onze MRIJ-koeien (Maas-Rijn-IJsselvee) lopen in de uiterwaarden bij Olst en daar beheren ze de natuur. Dat doen we in samenwerking met de natuurorganisaties. Ik las in het plan dat er in dat gebied bijna vijftig procent stikstof verminderd moet worden. Wat dat voor ons betekent, is totaal onduidelijk," zo lieten de ondernemers weten.
Kok Leon Ripperda en melkveehouders Ellis en Tom Lugtenberg tijdens de start van de melkfabriek
Kok Leon Ripperda en melkveehouders Ellis en Tom Lugtenberg tijdens de start van de melkfabriek © RTV Oost

Reacties

Ondanks het harde werk en de tonnen aan investering is het niet gelukt om Zuivel van Salland succesvol te maken. Op de sociale media van de zuivelfabriek wordt er meelevend gereageerd op het trieste bericht.
"Dit is nou nog eens diep triest en zo erg jammer. Ik had nog zo gehoopt op nog meer producten, maar bij deze super bedankt voor de lekkere producten," aldus een trouwe klant. "Een ding is zeker, aan jullie enthousiasme en ambitie heeft het niet gelegen," reageert iemand anders. "Heel erg jammer."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.