nieuws

Enschede verwijst klagers over maaibeleid naar wijkbudget, commissie stapt op

Klachten over hoog gras
Klachten over hoog gras
De kritiek op het groenonderhoud van de gemeente Enschede neemt toe. Naast inwoners die klagen dat het gras veel te hoog wordt, is het voor de commissie wijkbudgetten Ribbelt-Stokhorst de aanleiding om de handdoek in de ring te gooien; de commissie treedt in zijn geheel af.
In een brief aan onder meer de wijkraad en de politiek verduidelijkt voorzitter Westendorp het besluit. De commissie meent dat het de gevolgen moet opvangen van de bezuinigingen van de gemeente. Die heeft besloten minder vaak te maaien.

Van wekelijks maaien naar halfjaarlijks klepelen

Voor grote delen van het gras in de wijk gaat dat volgens de commissie terug van een keer per week maaien naar twee keer per jaar klepelen. Bewoners die daar problemen mee hebben, worden volgens voorzitter Westendorp verwezen naar het wijkbudget. Of om daarmee een aannemer in te schakelen, of om zelf gereedschappen aan te schaffen. 
De commissie wijkbudgetten meent dat ze daar niet voor in het leven is geroepen. De wijkbudgetten bestaan nu drie jaar en moeten bewoners meer te betrekken bij hun leefomgeving.
De wijkraad Ribbelt-Stokhorst sprak bij het instellen ervan al het vermoeden uit dat het uiteindelijk op een bezuinigingsmaatregel van de gemeente zou uitdraaien. Die wentelt nu de gevolgen van de bezuiniging af op de wijkbudgetten terwijl het om specifieke  overheidstaken gaat, aldus de commissie.

Wachten op herfstbladeren

De commissie schrijft dat de eerste aanvragen voor een deel van het wijkbudget voor groenonderhoud al binnen zijn. Aanvragen voor de aanschaf van een grasmaaier, grastrimmer en de kosten van het aanbesteden van maaiwerkzaamheden door een aannemer. "Het is niet moeilijk te voorspellen wat de nog niet ingezette zichtbare bezuiniging op het niet meer verwijderen van de herfstbladeren tot gevolg heeft."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.