Nieuws

Reiziger heeft er een probleem bij: ook regionale treinen rijden niet vanwege staking

Treinen Arriva staan komende week stil vanwege staking personeel
Treinen Arriva staan komende week stil vanwege staking personeel © Arriva
Ook het personeel van regionale treinen sluit zich volgende week aan bij de meerdaagse staking in het streekvervoer. Dat meldt vakbond FNV. De staking zal de problemen vergroten voor reizigers in Overijssel. In de provincie zijn relatief meer regionale vervoerders actief op het spoor. In eerste instantie leek de staking in het streekvervoer met name de buslijnen te treffen. Reizigers moeten er rekening mee houden dat ook treinen op regionale spoorlijnen niet rijden.
Donderdag staakte het treinpersoneel ook voor betere arbeidsvoorwaarden, waaronder een hoger loon. Dat was vooral in het noorden en het oosten van het land. Onder meer treinpersoneel van Arriva dat werkt vanuit Mariënberg en Zwolle legde het werk neer. Als gevolg van de staking reden er geen treinen op de Vechtdallijnen Zwolle-Emmen en Almelo-Mariënberg.

Twee stakingen

De cao waarvoor in het streekvervoer nu ook wordt gestaakt is de multimodale cao waaronder 1300 werknemers vallen. Zij werken voor vervoerders die zowel trein- als busvervoer aanbieden, zoals Arriva en Keolis. Het gaat hier met name om treinpersoneel. De eerder aangekondigde staking betreft de grote cao in het streekvervoer, waaronder 13.000 medewerkers vallen. Dit zijn voornamelijk buschauffeurs.
"Bij beide cao’s willen de medewerkers dat de lonen automatisch meestijgen met de inflatie en dat er maatregelen genomen worden om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim van 20 procent te verlagen", meldt FNV in een verklaring. "Mensen kunnen door de hoge inflatie amper meer rondkomen."

Bod werkgevers te laag

Vakbond VVMC, die onderhandelt over de multimodale cao, meldde gisteren al van plan te zijn zich aan te sluiten bij de landelijke staking. Dat zou alleen gebeuren als vervoerders Arriva en Keolis niet zouden reageren op de cao-eis van de bond. Arriva liet namens de werkgevers weten dat er tot en met maandag een cao-bod ligt waar de bonden op kunnen reageren. Dat bod is volgens VVMC te laag.
Eerder kondigden FNV en CNV aan volgende week vijf dagen te gaan staken. Een recente staking van alleen FNV zorgde ervoor dat ongeveer 40 procent van het openbaar vervoer uitviel. Die staking was voornamelijk onder buschauffeurs.
Kan jij door de staking niet op jouw afspraak komen volgende week? Dan helpen wij jou uit de brand! RTV Oost rijdt volgende week namelijk met een taxi rond om mensen gratis naar hun bestemming te brengen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.