Petitie tegen bezuiniging bibliotheek Enschede bijna 27.000 keer ondertekend

De petitie tegen de bezuiniging op de Openbare Bibliotheek in Enschede is bijna 27.000 keer ondertekend. Vanavond overhandigde bibliotheekdirecteur Gerard Kocx in totaal 26.781 steunbetuigingen aan de fractievoorzitters van gemeenteraad.

“Overweldigend,” zo omschrijft Kocx het aantal steunbetuigingen aan de bibliotheek. “Dit kan de politiek niet naast zich neerleggen. Deze boodschap is zo helder.”

Kocx begon de petitie tegen de bezuiniging vorige maand. Hij wil de gemeente Enschede er mee op andere gedachten brengen. En dat kan volgens hem niet anders dan gelukt zijn. “Ze kunnen er niet omheen.”

Negen ton in twee jaar
Het gemeentebestuur van Enschede stelt de gemeenteraad voor om zes ton op de bibliotheek te bezuinigen. Twee jaar terug werd er ook al drie ton op de bieb bezuinigd. Directeur Kocx zegt dat er destijds is afgesproken dat er geen nieuwe bezuinigingen zouden volgen.

De bibliotheek heeft nu een hoofdvestiging in het centrum, een vestiging in elk stadsdeel, een bibliotheekbus en een boekenbezorgservice voor zelfstandig wonende ouderen. Volgens Kocx moet met de aangekondigde bezuiniging fors gesneden worden in die faciliteiten.

Gemeenteraad
Vanavond wordt er in de gemeenteraad over het bezuinigingsvoorstel gepraat. Er hebben zich twintig insprekers gemeld voor dit onderwerp. Onder hen is ook de bibliotheekdirecteur. Een aantal partijen uit de gemeenteraad heeft al gezegd kritisch tegenover het voorstel te staan.

Meer over dit onderwerp:
enschede bibliotheek petitie bezuiniging Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren