Nieuws

Isala haalt bezem door wetenschappelijke afdeling cardiologie om fraudeonderzoek

Isala in Zwolle
Isala in Zwolle © ANP / Fred Hoogervorst
Het Isala-Ziekenhuis in Zwolle verbreekt de banden met onderzoeksbureau Diagram B.V.. Deze partij deed het wetenschappelijk cardiologisch onderzoek voor het ziekenhuis. Isala zegt dat ze hiermee aanbevelingen overnemen van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI), die het ziekenhuis doorlicht sinds er een fraudeonderzoek loopt naar twee cardiologen.
Al sinds het najaar van 2020 onderzoekt het Openbaar Ministerie betalingen van een verkoper van onder meer pacemakers. Justitie vermoedt dat de fabrikant voor miljoenen aan steekpenningen heeft betaald aan medisch specialisten. Twee cardiologen van Isala zijn hierom geschorst.

Transparantie over geldstromen

Sindsdien wordt de afdeling cardiologie ook doorgelicht door de CWI. In september meldde deze commissie al dat 'de administratieve en financiële afhandeling van enkele onderzoeken onvolledig was', staat in een persbericht van Isala.
Het ziekenhuis zegt dat het sindsdien probeert 'een hernieuwde samenwerking' op te zetten met Diagram B.V., maar dat die partij 'niet aan de gestelde voorwaarden' wil voldoen. Beide partijen zouden het niet eens worden over 'transparantie van het onderzoeksproces en de geldstromen'.

Isala leidt onderzoeken

Isala gaat nu zelf wetenschappelijk cardiologisch onderzoek doen. Het ziekenhuis belooft erop toe te zien dat cardiologen de 'spelregels' voor wetenschappelijk onderzoek goed naleven. Ook komen er per april nieuwe cardiologen werken.
Het ziekenhuis start de lopende onderzoeken de komende maanden weer op. "Zodra een onderzoek weer start, kunnen nieuwe patiënten weer meedoen", staat in de persverklaring. "Voor patiënten die nu meedoen aan een cardiologische studie is er geen verandering in hun behandeling."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.