Nieuws

Taakstraf geëist tegen Enschedeër voor illegale goksite

Enschedeër verdacht van runnen illegale goksite
Enschedeër verdacht van runnen illegale goksite © Bewerking ANP / Koen van Weel
Tegen een 54-jarige man uit Enschede is een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een jaar geëist voor het runnen van een illegale goksite. Ook zou hij, samen met een 67-jarige kompaan uit Rotterdam, geld hebben witgewassen en valsheid in geschifte hebben gepleegd.
In 2017 ontving de Kansspelautoriteit meerdere meldingen dat er een flinke toename was van cash centers op verschillende locaties in Nederland. Cash centers zijn een soort betaalautomaten waarin contant geld gestort kan worden na het anoniem aanmaken van een account. Met dit account kan vervolgens via een computer of mobiele telefoon op het internet anoniem gegokt worden.
Justitie verdenkt de mannen ervan via deze cash centers bewust de Wet op de Kansspelen te ontduiken. Zij deden zich voor als aanbieders van betaaldiensten, wat destijds nog niet onder de Wet op de Kansspelen viel.

Gokken op sportwedstijden

Uit onderzoek bleek dat de verdachten zeer nauwe betrokkenheid hadden bij de goksite www.forzza.com. Via de cash centers in horecagelegenheden en de goksite konden Nederlanders anoniem gokken op sportwedstrijden.
Bijna de helft van de winst ging rechtstrees naar de verdachten en hun bedrijven. De andere helft ging naar de horecabedrijven waar de cash centers geplaatst waren en naar een bedrijf op Malta dat eigenaar was van de gokwebsite. In totaal zou er via dit bedrijf zo'n twee miljoen euro zijn witgewassen tussen 2017 en 2019.

Minderjarige spelers

De officier van justitie zei tijdens de zitting: “Het anoniem aanbieden van accounts trekt crimineel geld, maar daarnaast bijvoorbeeld ook minderjarige en verslavingsgevoelige spelers."
Het OM eiste tegen beide verdachten een taakstraf van 240 uur en een jaar voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van drie jaar. Tegen de vennootschappen van de mannen eiste het OM geldboetes tot 350.000 euro.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.