Nieuws

Dit spel moet jongeren leren dat een telefoon in het verkeer levensgevaarlijk is

Er is een speciale game ontwikkeld
Er is een speciale game ontwikkeld © RTV Oost
Telefoongebruik in het verkeer is een probleem. Niet alleen in de auto, maar ook op de fiets. Om die boodschap ook op jongeren over te brengen, is er zelfs een speciale game ontwikkeld. Leerlingen van het Twickel College in Borne hadden de eer om die als eerste te spelen.
Het populaire spel Minecraft is als basis gebruikt, met daar overheen flinke scheut MONO. Dat is de campagne van Overijssel en Gelderland om telefoons uit het verkeer te weren. Ook op de fiets zijn mobieltjes gevaarlijk. "Een korte afleiding in het verkeer kan grote gevolgen hebben", weet de Bornse wethouder David Vermorken.
In het spel moeten de leerlingen van huis naar school fietsen. Onderweg moeten ze allerlei afleidingen trotseren, zoals een mobiele telefoon. De route wordt bepaald door de vragen die onderweg beantwoord moeten worden. Steven is enthousiast. "Het is op zich makkelijk, maar je leert er ook van."
Dit spel moet jongeren leren dat een telefoon in het verkeer levensgevaarlijk is

Bekennen

Zo kwam hij een verrassend feitje te weten. "Als je op je telefoon zit, ben je daarna zeven tot dertien minuten nog steeds afgeleid. Daar schrik ik best van." Noortje vond het ook opvallend, maar geeft toe ook wel eens op haar telefoon te zitten onder het fietsen. "Dat is om bijvoorbeeld een ander muzieknummer te kiezen", vertelt ze.
Zelfs wethouder Vermorken, die verkeer in zijn portefeuille heeft, moet bekennen het wel eens te doen. "Maar op de fiets, zit de telefoon altijd in m'n tas", voegt hij er direct aan toe.
Voor Noortje is het duidelijk. "In het verkeer ga ik niet meer op mijn telefoon", zegt ze resoluut.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.